רבות דובר בתקשורת על העלייה הניכרת בשיעורי התעסוקה בקרב נשים ערביות. ואכן, מחקר שפורסם בדוח מצב המדינה לשנת 2018 של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל מראה כי שיעור התעסוקה בקרבן עלה, וכמעט הגיע ליעד שהציבה לעצמה הממשלה לשנת 2020 (41%).
לצד תוכניות המעודדות השתתפות בכוח העבודה, כמו הרחבת הנגישות של מענקי עבודה והתוכנית "נושמים לרווחה" של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (בשיתוף ארגון הג'וינט וקרן רש"י), השקיעה המדינה משאבים רבים בהרחבת החינוך הטכנולוגי-מקצועי בתיכונים במטרה להרחיב את אפשרויות התעסוקה. עם זאת, שיעור התעסוקה של נשים ערביות עודנו נמוך בהשוואה לקבוצות אוכלוסייה אחרות בישראל – 39%, לעומת 84% בקרב נשים יהודיות לא חרדיות ו-76% בקרב נשים יהודיות חרדיות.
המחקר השתלבות נשים ערביות בשוק העבודה: השכלה, תעסוקה ושכר, שערכו הדס פוקס ותמר פרידמן ווילסון, בחן את האתגרים הניצבים בפני השתלבותן במשק בכלל, ואת הסיבות להשתלבותן באחוזים גבוהים בתחום החינוך הרווי בפרט. אחת הסיבות שהחוקרות הצביעו עליהן היא שעבודה בתחום זה מאפשרת להן להישאר בקרבת ביתן, ובכך להמנע מהמחירים שגובים מחירי היוממות מבחינת הזמן והמרחב שיקח להן להגיע ולחזור ממקום עבודתן.
על הקשר שבין בחירת מקצוע לאפשרויות התעסוקה ונגישותה מפרט חיים בלייך בדוח . הדוח עומד על חשיבותה של ההתאמה המרחבית ליציאה לעבודה בתעסוקה הולמת. ניכר כי הבידול הגיאוגרפי של האוכלוסייה הערבית והמרחק ממרכזי תעסוקה מגדילים את מחירי היוממות (בזמן ובמרחק נסיעה) בעבור נשים ערביות שבדרך כלל גם מטפלות בילדים ובמשק הבית ומקשים את השתלבותן בכוח העבודה. בהתחשב בכך שחלק הארי של האוכלוסייה הערבית מתגוררת בצפון והיא מונה כמחצית מתושביו, השקעה בתשתיות תחבורה באזור תתרום להעלאת שיעור התעסוקה בקרב נשים ובקרב תושבי הצפון בכלל.
במילים אחרות, הדוח טוען להיתכנותו של קשר בין נגישות התעסוקה ליציאתן של נשים ערביות לעבודה. היעדר תשתיות תחבורה ציבורית הולמת עלול לעכב את המגמה המבורכת של שיפור באחוזי התעסוקה בקרב נשים ערביות. שיפור תשתיות התחבורה הציבורית לא רק יקל על עובדים להגיע למקום עבודתם אלא גם יענה על צרכים אחרים ויתרום לקידום שוויון הזדמנויות במגוון תחומי חיים.
פוסטים אחרונים
אתגרים ופתרונות בנושא נתוני בריאות למחקר בנושאי אקלים, סביבה ובריאות
11.05.2025מחקר באפידמיולוגיה סביבתית מתמקד בהשפעת גורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר ותנאי אקלים על בריאות הציבור. סמינר שנערך במרץ 2025 במרכז טאוב, עסק בנתוני
- רות הררי-קרמר , שרון מרקין , מאיה שדה
השרפות עולות לנו בבריאות. האם גם החומרים המשמשים לכיבוין?
01.05.2025לכולנו ברור ששריפות גורמות לנזקים חמורים לבריאות הציבור ולסביבה – החל משאיפת עשן מסוכן ועד להרס מערכות אקולוגיות שלמות. אלא
- מאיה שדה
חשיבות הציות לפסיקות בג"ץ לשם שמירה על החוק והמערכות החברתיות-כלכליות
07.04.2025מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, הינו מכון מחקר עצמאי ובלתי מפלגתי. לאורך למעלה מארבעים שנה המרכז מבצע מחקרים איכותיים
- צוות מרכז טאוב
325 יום למלחמה – מקבץ נתונים על תושבי יישובי הצפון והדרום
25.08.2024בימים אלו אנחנו מציינים 10 חודשים לפרוץ המלחמה. מאז 7 באוקטובר נרצחו ונהרגו 1,635 ישראלים, ו-109 חטופים עדיין נמצאים בשבי
- צוות מרכז טאוב