לכבוד יום בריאות הלב הבין-לאומי שמצוין השבוע (29 לספטמבר), פרסם איגוד הקרדיולוגים הישראלי נתון חדש, לפיו אירועי לב הם גורם המוות השני הנפוץ בשכיחותו בישראל לאחר סרטן.
מרכז טאוב בחן לאחרונה מחלות לב ומחלות נוספות, ובדק לא רק את התמותה אלא גם לאילו מצבים רפואיים ישנה ההשפעה הגדולה ביותר על האוכלוסיה מבחינת DALYs – מדד הבוחן את תוחלת החיים בבריאות טובה ומשקלל לא רק את המוות, אלא גם את השנים שבהם חי האדם באי תפקוד.
בדיקה מסוג זה מגלה שמחלות לב נמצאות בין חמש הסיבות המובילות לנטל התחלואה בישראל. המחקר של החוקרים ליאורה בוורס ופרופ' דב צ'רניחובסקי ממרכז טאוב מגלה שזוהי הסיבה השנייה בשכיחותה לאובדן שנות תפקוד, מיד לאחר כאבי צוואר וגב תחתון. אחריה ואחרי מחלות לב נמצאים ברשימה סוכרת, מחלות ראייה ושמיעה ודיכאון.
למרות מיקומו הגבוה, נטל התחלואה בשל מחלות לב נמוך יותר מבארצות אחרות, כשהנטל המשולב של מחלות לב ואירועים מוחיים ירד ב-58% בין 1990 ל-2015. באותו זמן עלה נטל התחלואה מסוכרת, בעיות שמיעה וראייה ודיכאון. שינוי קיצוני זה, שהוא תופעה עולמית, קשור בהתפתחות יכולות האיתור והטיפול במחלות לב ושבץ, ובפיתוח תרופות שמטפלות בצורה יעילה ביתר לחץ דם וכולסטרול גבוה. מצד שני, עליה במדד מסת הגוף (BMI) ובשיעור חולי הסוכרת בישראל מיתן את הצניחה הגדולה יותר שהיתה יכולה להיות בשיעור הסובלים ממחלות לב.
שיעורי התמותה בישראל ממחלות לב ושבץ נמוכים משמעותית מאלה שבאירופה, אפילו בהתחשב בכך שהאוכלוסיה במדינה צעירה יחסית. הסבר חלקי לתופעה הוא השיעור הנמוך יותר של מעשנים בישראל ושל צריכת הסמים והאלכוהול שאינם גבוהים כמו במדינות אחרות.
שיעורי התמותה בישראל ממחלות המושפעות מפעילות גופנית נמוכים יחסית, כולל מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן. במחקר אחר של המרכז, גילה פרופ' אלכס וינרב קשר בין התמותה בישראל לשירות החובה בצבא. על פי המחקר השירות הצבאי – שלעתים קרובות דורש כושר גופני גבוה – מוסיף יותר משלוש שנים לתוחלת החיים הממוצעת של הגברים בישראל. גורם שמחזק את המסקנה הזו הוא התמותה הנמוכה יחסית של גברים יהודים בישראל מהמחלות שהוזכרו וקשורות בפעילות גופנית. רוב ערביי ישראל אינם משרתים בצבא ולפי נתוני משרד הבריאות בקרב אוכלוסיה זו שיעור חולי הלב והחולים במחלות וסקולריות גבוה מאשר בקרב האוכלוסיה היהודית.
מחלות לב, שבץ ומחלות אחרות שקשורות בלחץ דם גבוה קשורות באופן הדוק גם לתזונה. לתזונה המזרח תיכונית המקובלת בישראל, שכוללת צריכה מרובה של פירות, ירקות וקטניות, ישנם יתרונות בריאותיים משמעותיים, אך הישראלים הם צרכנים במידה גבוהה יחסית של סוכר, ואינם צורכים מספיק מזון מלא. כמעט חצי מהילדים שותים משקאות ממותקים מדי יום, שיעור גבוה יותר מבארצות הברית. בנוסף, צריכה של סל מזון בריא היא כמעט בלתי אפשרית עבור משפחות רבות.
בספרון הבא תוכלו ללמוד עוד על בריאות הלב ובריאות בישראל – כולל נתונים על תוחלת חיים, זקנה, נטל תחלואה, הוצאה על בריאות, תזונה וזמן המתנה לשירותים רפואיים.
פוסטים אחרונים
אתגר המדידה בשירותים החברתיים
12.09.2023Efficiency is doing things right; effectiveness is doing the right things." (Peter Drucker)" "יעילות היא לעשות את הדברים נכון. מועילוּת
- ניר קידר
נערכים לשנת הלימודים הבאה: איך מתגברים על המחסור במורים?
23.08.2023זה זמן רב אני טוען שלמעשה אין מחסור במורות ובמורים, לא ברמת המערכת ולא בשלבי חינוך ספציפיים. רואים זאת בבירור
- נחום בלס
החופש הגדול כבר כאן, איזה כיף!
11.07.202320 ביוני כבר עבר וגם 1 ביולי, כל התלמידים בישראל אמרו שלום למוריהם ולמורותיהם, אפסנו את הילקוטים והתלבושת האחידה ויצאו
- נחום בלס
איומי אקלים בישראל: מזג אוויר קיצוני וגלי חום בעונת הקיץ
07.06.2023תצפיות שנערכו מאז שנות החמישים באזורים שונים בעולם מראות כי שינויי אקלים תורמים לגידול בתדירותם, בעוצמתם ובמשכם של גלי החום.
- מאיה שדה , דוד ברודאי , מיה נגב