לקראת הבחירות שיתקיימו מחר, בדק מרכז טאוב את שיעורי ההצבעה בארבע מערכות הבחירות האחרונות לפי המצב החברתי-כלכלי של התושבים בכל אחת מ-12,000 הקלפיות הפזורות ברחבי הארץ, כדי לקבל תמונה מעמיקה יותר של דפוסי ההצבעה בישראל. ערים ויישובים רבים בישראל אינם הומוגניים מבחינה חברתית-כלכלית, ולעיתים קרובות יש בהם שכונות חזקות מבחינה חברתית-כלכלית לצד שכונות חלשות.
מהנתונים עולה שאחוזי ההצבעה בעשירונים 7–10 היו תמיד גבוהים יותר מאשר ממוצע ההצבעה הארצי. לעומת זאת, בעשירונים הנמוכים – 1, 3, 4 ו-5 היה שיעור ההצבעה בכל ארבע מערכות הבחירות נמוך מן הממוצע הארצי. "לוּ אחוזי ההצבעה בעשירונים הנמוכים היו גבוהים יותר – הייתה יכולה להיות לכך השפעה על תוצאות הבחירות", אמר ניר קידר, מנכ"ל מרכז טאוב.
הערה: ב"שכונה" הכוונה לאזור גיאוגרפי סטטיסטי (אג"ס), כהגדרת הלמ"ס – יחידה גיאוגרפית המונה כ-3,000–5,000 תושבים. לעיתים שכונה מתפרסת על יותר מאג"ס אחד.
כדי להבין את השפעת השונות באחוזי ההצבעה לפי המצב החברתי-כלכלי של המצביעים בוצע חישוב של המנדטים שהאוכלוסייה בכל דירוג חברתי-כלכלי "הרוויחה" או "הפסידה" בשל אחוזי הצבעה גבוהים או נמוכים מן הממוצע הארצי. מהנתונים עולה שבבחירות לכנסת ה-21 (אפריל 2019), אשכולות 1–5 איבדו 4.8 מנדטים; בבחירות לכנסת ה-22 (ספטמבר 2019) אשכולות אלו איבדו 3.6 מנדטים; בבחירות לכנסת ה-23 (מרץ 2020) הם איבדו 3.0 מנדטים; ובבחירות לכנסת ה-24 (מרץ 2021) הלכו לאיבוד 5.1 מנדטים באשכולות 1–5. אילו היו אחוזי ההצבעה באשכולות אלו זהים לממוצע הארצי היה נגרע אותו מספר מנדטים, בהתאמה, מאשכולות 6–10 – כלומר מבחינת מנדטים ההשפעה היא למעשה כפולה.
הניתוח מראה עד כמה משמעותית השפעת השונות באחוזי ההצבעה על תוצאות הבחירות. מאחר שתוצאות מערכות הבחירות האחרונות היו צמודות מאוד, סביר להניח שאילו היו אחוזי ההצבעה דומים בכל רחבי הארץ, הייתה לכך השפעה רבה על הרכב הממשלה שקמה לאחר הבחירות.
"הבדיקה שעשינו מאפשרת לראשונה לנתח את דפוסי ההצבעה לפי שכונות ולא רק לפי יישובים בישראל, ויש לכך משמעות רבה מבחינה חברתית-כלכלית", מסביר פרופ' אבי וייס, נשיא מרכז טאוב. "הנתונים מצביעים על מספר לא מבוטל של מנדטים שעשויים היו להכריע את הבחירות ולשנות את תמונת המצב בישראל".
מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל הוא מוסד מחקר עצמאי ובלתי מפלגתי העוסק בנושאי כלכלה וחברה. המרכז מספק לקובעי המדיניות ולציבור מחקרים ונתונים בכמה מהסוגיות החשובות ביותר שישראל מתמודדת עימן בתחומי החינוך, הבריאות, הרווחה, שוק העבודה והמדיניות הכלכלית, כדי להשפיע על תהליכי קבלת ההחלטות בישראל ולשפר את רווחת כל תושבי המדינה.
לפרטים נוספים ולתיאום ריאיון נא לפנות לענת סלע-קורן, מנהלת שיווק, תקשורת וקשרי ממשל במרכז טאוב, 050-6909749.
פוסטים אחרונים
75 שנה לישראל – נתונים נבחרים מקום המדינה ועד היום
19.04.2023לכבוד יום העצמאות ה-75 למדינת ישראל ערכנו פרויקט מיוחד המספר סיפורים על המדינה באמצעות נתונים ותרשימים מקום המדינה ועד היום.
מה אפשר ללמוד מיישום חוק לימוד חובה לגילאי 3–4 על יישום החוק לגילאי לידה עד שנתיים?
13.04.2023בעקבות המחאה החברתית בקיץ 2011 הוחלט על יישום ההרחבה של חוק לימוד חובה לגילאי 3–4, החלטה שנדחתה קודם לכן שש
- נחום בלס
בנק סיליקון ואלי: סיפורה של קריסה
23.03.2023מייסדי בנק סיליקון ואלי מספרים שהרעיון לייסד בנק המיועד בלעדית לתעשיית ההיי-טק צץ תוך כדי משחק פוקר – סיפור המייצג
- בנימין בנטל
יום האישה הבין-לאומי הוא הזדמנות טובה להרהר בניסיונות לקדם שוויון בשוק העבודה ובהתפתחויות האחרונות בתחום
08.03.2023גם בשנת 2023 מחקרים רבים – ובהם מחקרים של מרכז טאוב – מעידים שפער השכר הכולל בישראל בין גברים ונשים
- ליאורה בוורס