ב-12 במרץ, כמה ימים לפני הבחירות לכנסת ה-20, הצטרפו אלינו עשרות צעירים לאירוע "מה המצב?" בתל אביב
ב-12 במרץ, כמה ימים לפני הבחירות לכנסת ה-20, הצטרפו אלינו עשרות צעירים לאירוע "מה המצב?" בתל אביב. הערב הייחודי הופק בשותפות עם Wize, התנועה לשינוי תרבות הצעירים וחיי הלילה בישראל.
האירוע התקיים בבר "איסמי סלמה" וכלל הרצאות קצרות מפי אנשי תקשורת ופעילים חברתיים מובילים, לצד כמה מחוקרי מרכז טאוב. ההרצאות נגעו באספקטים רבים של החיים בישראל, החל מכשלי מערכת הבריאות ועד לסיבות המגוונות שבגללן הישראלים מוציאים הרבה יותר כסף מהסכום שהם מרוויחים.
באירוע הוקרנו גם סרטוני אנימציה שיצרו סטודנטים במחלקה לתקשורת חזותית בשנקר, בהנחיית איתמר דאובה, והוצגו כרזות אינפו-גרפיקה שהכינו סטודנטים במחלקה לתקשורת חזותית במכון הטכנולוגי בחולון בהנחיית סיגל פרלמן ובוב אוראל – שהתבססו כולם על ממצאי המחקרים של מרכז טאוב.
טעימה קלה מההרצאות המרתקות:
פרופ' איל קמחי: "האיום הכלכלי-חברתי על מדינת הסטארט-אפ"
איל קמחי, סגן מנהל מרכז טאוב, הציג את הפערים הבלתי נתפסים שהופכים את ישראל למובילה עולמית בתחומי החדשנות והיזמות מצד אחד, ולמדינה שמדורגת במקומות האחרונים במדדים בין-לאומיים בתחומים כמו חינוך ובריאות מצד שני. לדבריו, רק השקעה ארוכת טווח בחינוך תסייע לישראל לסגור את הפער ולהישאר מעצמת ידע והיי-טק.
שאול אמסטרדמסקי: "על מה אתם משלמים סתם ולמי יש אינטרס – סיפורה של מערכת הבריאות בישראל"
שאול אמסטרדמסקי, עיתונאי בכלכליסט, דיבר על ביטוחי הבריאות המשלימים שכמעט כל הישראלים משלמים עבורם לקופות החולים, ועל כך שלמרות הסכומים הנכבדים האלה, המבוטחים עדיין מוציאים בכל שנה כ-3 מיליארד דולרים על ניתוחים וטיפולים פרטיים. לדבריו ישנם גורמים רבים המעוניינים שהצרכן ישלם על ניתוחים וטיפולים מכיסו, אף שהמסים שהוא משלם אמורים לכסות מקרים כאלה.
איתן רגב: "יוקר המחיה: למה ישראלים לא גומרים את החודש?"
איתן רגב, חוקר מרכז טאוב, הציג נתונים שונים המשפיעים על יוקר המחיה. בין היתר הוא הצביע על פערי מחירים שהתרחבו מאוד בין ישראל למדינות מפותחות אחרות, על ביורוקרטיה סבוכה ועל בעיות של העדר תשתיות, שפוגעות באופן קשה באפשרויות הצמיחה והקידום של המדינה.
נרקיס אלון: "אז מה עושים עם זה?"
נרקיס אלון, יזמית חברתית שייסדה את הפרויקטים החברתיים ZEZE ואקדמיית היזמות Elevation Academy, ביקשה מהקהל לא להצביע מתוך הרגל או לחצים סביבתיים אלא לקרוא ולהעמיק במצעי המפלגות ולמצוא את אלה שמתאימות לדעותיו. אלון גם קראה לגלות מעורבות אמיתית, לפתח חזון ולחשוב לא רק על העתיד הקרוב, אלא על השפעת ההצבעה על תהליכים שיקרו ב-20-30 שנים הקרובות.
הילה קורח: "איך גורמים לפוליטיקאים לקיים הבטחות?"
הילה קורח, עיתונאית במעריב ומנחת תכנית הבוקר של ערוץ 2 "העולם הבוקר", הפצירה בקהל להיעזר בנתונים בלתי תלויים (כמו אלה של מרכז טאוב) ובאתרים שמציגים מידע על פעילות חברי הכנסת, ולא להיסחף אחר סיסמאות והבטחות הנאמרים בתקופה שלפני הבחירות. רק כך, לדבריה, אפשר לגבש נקודת מבט כוללת ובלתי אמצעית על מה שבאמת קורה במדינה.