במסגרת שאיפתו של מרכז טאוב להשפיע על המדיניות הציבורית במדינת ישראל, המרכז פועל לחשוף את קובעי המדיניות למחקרים איכותיים ומהימנים כדי שיוכלו להישען עליהם בתהליכי קבלת ההחלטות. לשם כך, הצוות פועל לתיאום פגישות עם גורמי ממשל ומקדם את חשיפת המחקרים לציבור ולנבחריו דרך אמצעי התקשורת ובאמצעות הרצאות
דוח מצב המדינה 2021
בכל סוף שנה מפרסם מרכז טאוב את "דוח מצב המדינה" לאותה שנה. לאחר הפרסום אנחנו פונים למשרדי ממשלה ולקובעי מדיניות מכל קצות הקשת הפוליטית בהצעה להיפגש ולדון בממצאים, ובמקביל גורמים ממשלתיים ומקצועיים פונים אלינו. בשנה החולפת קיבלנו פניות כאלה מגופים גדולים כמו בנק ישראל, משרד מבקר המדינה ובית הנשיא וכן ממגוון משרדי ממשלה, חברי כנסת ושרים וגורמים בין-לאומיים.
באפריל 2022 התקיימה פגישה על הדוח של שנת 2021 עם מנכ"ל בית הנשיא, אייל שוויקי. בעקבות הפגישה שלח נשיא המדינה יצחק הרצוג לנשיא מרכז טאוב פרופ' אבי וייס מכתב שבו התייחס לסוגיות החברתיות שעלו בדוח ולעבודתו של המרכז, ש"משרטט במקצועיות ובבהירות תמונת אופק מקיפה ומעוררת עניין על אודות מגמות ותהליכים המתרחשים בחברה הישראלית". עוד ציין הנשיא את "התרומה החשובה של מרכז טאוב להארת המגמות החברתיות והכלכליות בישראל באופן מהימן וחסר פניות זה כמה עשורים ובהתמדה ראויה לציון".
פעמים רבות משתתפי הפגישות ממליצים שנפגוש גורמים נוספים ונציג להם את התכנים או לחלופין פונים לעמיתיהם וממליצים להם לדבר איתנו ונוצרות שיחות ופגישות נוספות באמצעות הפצה "מפה לאוזן".
חשיפת הגורמים המקצועיים לתוכן הרלוונטי לעבודתם
עם כל פרסום של מחקר חדש, צוות ההפצה של המרכז מודיע על כך לגורמים שתחום המחקר רלוונטי לעבודתם ופועל לקביעת פגישות. לדוגמה, בחודש יולי נפגשו פרופ' ג'וני גל ושביט מדהלה עם דפני מושיוב, מנהלת תחום מיצוי זכויות במשרד הרווחה, ועם עמית ירון, מנהלת תוכניות בג'וינט-אשלים. בפגישה הוצגו נתונים על תחום הרווחה מתוך דוח מצב המדינה 2021, בדגש על אי-מיצוי זכויות חברתיות. בפגישה הוצגה לחוקרי מרכז טאוב התוכנית "עיר מקדמת זכויות" שמקדם משרד הרווחה בשיתוף הג'וינט, והחוקרים התבקשו לייעץ בנוגע לבניית התוכנית ולהטמעתה.
בחודש מאי נפגשו חוקרי המרכז עם יאיר מעיין, מנכ"ל הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב – הגוף הממשלתי שאחראי על קידום החברה הבדואית בדרום. בפגישה הוצג המחקר על הקשר בין ריבוי צעירים, פשיעה אלימה ומחסורים בשוק הנישואים הערבי בישראל. הדיון עסק בסוגיית הדמוגרפיה בחברה הבדואית ובמגמות ההשכלה בקרב נשים ערביות, ומתוך כך עלתה חשיבותן של ההתמקדות באוכלוסיות ספציפיות ושל הבנה מעמיקה שלהן לשם תכנון מדיניות. מחקר זה הוצג גם בפני השר לביטחון פנים עומר בר לב (העבודה) וסגנו, ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד), אשר אחראים על פעילות הממשלה למיגור הפשיעה והאלימות במגזר הערבי.
פעילות היוזמה לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך
שנת 2022 הייתה השנה השלישית לפעילותה של היוזמה לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך. בעקבות פרסום מחקרים וכחלק מפעילות היוזמה קיימו החוקרים פגישות שוטפות עם קובעי מדיניות ופעלו להרחבת מעגלי ההשפעה של היוזמה ולקידום שיתופי פעולה בתחום הגיל הרך.
השנה התקיים המחזור השני של הסמינר הלימודי על הגיל הרך, "בין מחקר למדיניות". הסמינר מיועד לנשות ואנשי הדרג הניהולי בשירות הציבורי ובמגזר השלישי העוסקים בגיל הרך, לנשות ואנשי חינוך, לחוקרות ולחוקרים. הסמינר משלב ידע תיאורטי עדכני עם תובנות של אנשי שטח ותורם ליצירת גישה אינטרדיסציפלינרית על תחום הגיל הרך. הסמינר מהווה פורום ייחודי המחבר בין מוקדים שונים של עשייה ושיח משותף, והרבגוניות של משתתפות הסמינר מאפשרת התבוננות בתחום הגיל הרך מזוויות שונות.
כחלק מקידום תוכני המחקרים לציבור פורסם סרטון בנושא אי-שוויון בנגישות למסגרות החינוך המפוקחות והמסובסדות, ובו הוצגה שורה של חלופות מדיניות שיעזרו בהתגברות על החסמים הקיימים. לצפייה בסרטון לחצו כאן.
לאחר שלוש שנות פעילות מיקמה היוזמה את עצמה בצומת ייחודית בין גורמי השטח ובין קובעי המדיניות. בהיותם מחוברים לשטח ובהכירם את הצרכים והבעיות מקרוב, חוקרי היוזמה יוצרים עבור אנשי השטח מרחב להצגת הדברים, ולמעשה מפנים את הזרקור אל הסוגיות המהותיות בתחום. במקביל הם מציגים את מחקריהם לקובעי המדיניות כדי שיוכלו להיעזר בהם בעבודתם.
לקריאה נוספת על פעילות היוזמה לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך לחצו כאן.
אנחנו מודים לקרן ברכה, קרן ברנרד ון ליר ויד הנדיב, שתמיכתן הנדיבה מאפשרת את פעילות היוזמה לחקר הגיל הרך במרכז טאוב.
אירועים וכנסים
במהלך שנת 2022 קיים מרכז טאוב שני כנסים מרכזיים. הכנס הראשון, "מצוקות ותקוות בטיפול בגיל הרך בישראל", נערך ב-20 ביולי במסגרת יוזמת מרכז טאוב לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך בתמיכתן של קרן ברכה, קרן ברנרד ון ליר ויד הנדיב. הכנס התמקד בקשיים העומדים בפני משפחות ובפני העוסקים בגיל הרך בישראל והציג יוזמות מקומיות להתמודדות עם הקשיים האלה. מושבי הכנס עסקו בין השאר בעוני בגיל הרך והשפעתו על ההתפתחות המוחית של פעוטות ועל אי-שוויון בין ילדים ובמצוקת כוח האדם הקשה בתחום החינוך והטיפול בגיל הרך – אתגר מרכזי אל מול השאיפה לחינוך מיטבי של הדור הבא ולצמצום פערים. הוצגו גם מגוון יוזמות מקומיות ייחודיות בתחום, המעידות שניתן לקדם את הטיפול בגיל הרך גם באמצעים מקומיים ומוגבלים.
ב-14 בנובמבר נערך הכנס הבין-לאומי השנתי ע"ש הרברט מ' סינגר זו הפעם ה-12, בנושא "אי-שוויון בבריאות: מגדירים אתגרים, מפתחים פתרונות". הכנס בחן את נושא הפערים בבריאות בראייה רחבה, תוך התבוננות בשירותי הרפואה הניתנים לציבור ובתנאים החברתיים והכלכליים שמשפיעים על הבריאות האישית ועל בריאות הציבור בישראל. פרופ' נדב דוידוביץ', ראש תוכנית מדיניות הבריאות במרכז טאוב, הציג את דוח הוועדה לקביעת אסטרטגיית צמצום פערי בריאות בעשור הקרוב ("ועדת העשור") שבראשה הוא עומד, ודיבר על האתגרים ועל פוטנציאל ההשפעה של הדוח. מושבי הכנס האחרים עסקו בהשפעתם של גורמים כמו מיקום גיאוגרפי, עוני, חינוך, מוצא אתני ומגדר על אי-שוויון בבריאות, ובאי-ביטחון תזונתי.
בשני הכנסים השתתפו בכירים ממשרדי ממשלה, נציגי רשויות מקומיות, אנשי אקדמיה, גופי תקשורת, נציגי ארגונים חברתיים והמגזר השלישי ועוד מגוון רחב של בעלי תפקידים בתחומי התוכן של הכנסים.
בחודש נובמבר חגג מרכז טאוב 40 שנה להקמתו באירוע שהתקיים במוזיאון ישראל, בהשתתפות רבים מחברי הדירקטוריון והאסיפה הכללית של המרכז, כמו גם נציגים ממשרדי ממשלה, שגרירויות, ארגוני החברה האזרחית, פילנתרופים ואנשי אקדמיה. הדובר המרכזי באירוע, פרופ' מנואל טרכטנברג, דיבר על החברה והכלכלה בישראל, והערב נחתם במופע מוזיקלי של הזמר והיוצר דויד ברוזה. כמו כן הוקרן סרטון העוסק בפעילותו של מרכז טאוב ובהשפעתו לאורך השנים וכן סרטון של הנשיא יצחק הרצוג שבו הוא מברך את מרכז טאוב על תרומתו הרבה למדינת ישראל. לצפייה בברכת הנשיא לרגל חגיגות ה-40 לחצו כאן.
בהמשך לפרסום דוח מצב המדינה 2021 התקיים בחודש פברואר אירוע וירטואלי לדיון בכמה מנושאי הדוח שנמצאים על סדר היום הציבורי. הדיון, שנשא את הכותרת "תעסוקה במשבר: שוק העבודה ומערכת הרווחה בעקבות מגפת הקורונה", התמקד בתחומי שוק העבודה ומערכת הרווחה בישראל. בדיון השתתפו החוקרים שביט מדהלה ומיכאל דבאוי ממרכז טאוב, ודוברת ומנהלת תחום מחקרי שוק העבודה באגף אסטרטגיה ותכנון מדיניות בזרוע העבודה, הדס פוקס. מיכאל דבאוי הציג את השפעת הקורונה על שוק העבודה ותיאר את מגמות התעסוקה ערב המשבר, ושביט מדהלה הציגה נתונים על עבודה מהבית וסקרה את תגובת מערכת הרווחה למשבר הקורונה. הדס פוקס הגיבה לדברים והתייחסה לפעילות זרוע העבודה לקידום התעסוקה במשק. עוד התייחסה פוקס לאתגרים שיצר משבר הקורונה בשוק העבודה ולקידום נושא ההכשרות המקצועיות בזרוע העבודה והציגה את המיזם החדש "עבודאטה", שמרכז מידע מקיף על תחומי עיסוק, מסלולי לימוד והכשרות מקצועיות.
יחסים בין-לאומיים – התייעצות ולמידה מחוקרי מרכז טאוב
קשר עם ה-OECD וייעוץ בכתיבת הדוח על ישראל
כחלק מהקשר הקרוב ורב-השנים בין מרכז טאוב לארגון ה-OECD נפגשו בכירי מרכז טאוב עם משלחת מהארגון, אשר הגיעה לישראל לצורך כתיבת הדוח הכלכלי הדו-שנתי על ישראל (דוח ה-EDRC). בפגישה הוצגו ממצאי המחקרים של המרכז על מאקרו-כלכלה, שוק העבודה, יוממות ודפוסי העבודה מהבית בענפי המשק השונים, וכן בתחומי החינוך והגיל הרך. עוד נדונו בפגישה בריאות הציבור בישראל וסוגיות בכוח האדם במערכת הבריאות, ההתמודדות עם מגפת הקורונה ושיעורי ההתחסנות נגדה. לאחר פגישה זו התקיימה פגישת המשך עם חברי המשלחת, ובה התייחסו החוקרים לדוח ה-EDRC ונתנו הערות ונקודות להתייחסות במגוון תחומים.
קשר עם שגרירויות
מרכז טאוב מקיים קשר שוטף עם שגרירויות של כמה וכמה מדינות. הקשר מתבטא בפגישות סביב הפרסומים המרכזיים של המרכז ובשיחות עם מומחי המרכז בתחומי חברה וכלכלה.
הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא שגרירות ארה"ב. אנשי המרכז נפגשו עם נציגים מהמחלקה הכלכלית בשגרירות בנושא השפעת משבר הקורונה על הכלכלה הישראלית, ולאחר המפגש הוזמנו חוקרי מרכז טאוב לתת הרצאה כללית לכל צוות השגרירות כדי לאפשר להם להכיר טוב יותר את החברה הישראלית שבתוכה הם פועלים. ההרצאה עסקה בנושאי חברה וכלכלה בישראל, תוך התמקדות בשוק העבודה ובתחום ההיי-טק. ההרצאה עוררה עניין רב בקרב המשתתפים והתקיים דיון מעמיק בתכנים. כמו כן, שגריר ארה"ב בישראל, תום ניידס, הזמין את את נשיא מרכז טאוב, פרופ' אבי וייס, להשתתף בארוחת ערב שערך למומחים מתחומי הכלכלה והחברה בישראל.