מרכז טאוב שמח לבשר על הקמת היוזמה למחקר ומדיניות סביבה ובריאות – מיזם משותף שלנו ושל הפורום לבריאות וסביבה. היוזמה תעסוק במחקר יישומי ובקידום מדיניות בהיבטי בריאות, רווחה וכלכלה במגוון נושאים סביבתיים ובראשם שינויי אקלים והסביבה הבנויה, איכות האוויר והמים, חשיפה לכימיקלים ועוד. היוזמה הוקמה בתמיכתה של יד הנדיב אשר הקימה את הקרן לבריאות וסביבה וליוותה את פעילותה במשך 14 שנים.
היעדר מדיניות אינטגרטיבית לטיפול בנושא בריאות וסביבה גובה מחיר חברתי, כלכלי, בריאותי וסביבתי כבד. לפיכך מטרת-העל של היוזמה היא לקדם התייחסות לנושאים אלו בתהליכי קבלת ההחלטות במדינה. היוזמה שואפת להשפיע על המדיניות הציבורית, מתוך הישענות על מחקר יישומי וביסוס ידע בתחום ובאמצעות תקשורת עם מקבלי ההחלטות. היוזמה תשאף לשמש עוגן לקהילה המדעית והמקצועית בישראל בתחומי הבריאות והסביבה ותקיים מפגשי התייעצות וכנסים.
פעילות היוזמה תתבסס על שיתוף פעולה בין מקימיה – הוועדה המייסדת של פורום בריאות וסביבה, התאגדות וולונטרית של מומחים בתחום, והנהלת מרכז טאוב. בראש היוזמה תעמוד הגב' מאיה שדה. בעלת תואר שני באפידמיולוגיה ומדיניות סביבתית מבית הספר לגהות ולרפואה טרופית באוניברסיטת לונדון ודוקטורנטית במחלקה לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת באוניברסיטת תל אביב. שדה הייתה שותפה בהקמת הקרן לבריאות וסביבה.
עבודת היוזמה תתמקד בפיתוח שותפויות בין העוסקים בתחום הבריאות והסביבה בישראל, תוך הפריה הדדית, למען ביסוס קהילת מחקר חזקה ומקצועית והשפעה על קביעת מדיניות לטובת הכלל.
חברי הפורום הם:
מאיה שדה
ראש היוזמה למחקר ומדיניות סביבה ובריאות . בעלת תואר שני באפידמיולוגיה ומדיניות סביבתית מבית הספר לגהות ולרפואה טרופית באוניברסיטת לונדון (LSHTM) ודוקטורנטית במחלקה לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת באוניברסיטת תל אביב. הדוקטורט שלה עוסק בקשר שבין חשיפה לסביבה ירוקה ובין התאוששות מניתוח מעקפים. בעשור האחרון שימשה חוקרת ביחידה לאפידמיולוגיה קרדיווסקולרית במכון גרטנר לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות בריאות. כמו כן היא מרצה במוסדות אקדמיים ובגופים ציבוריים כמו משרד הבריאות, מרכז השל לקיימות ועוד.
פרופ' דוד ברודאי
חבר סגל בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון. תחומי התמחותו העיקריים הם איכות האוויר, מזהמי אוויר ואופי הפיזור שלהם בתנאי סביבה שונים, ושיוך מקורות (זיהוי המקורות של מזהמים נמדדים); חישה לוויינית של אירוסולים; טכנולוגיות מדידה של מזהמי אוויר; שינויי אקלים במזרח הים התיכון (ניתוח תצפיות ארוכות של משתנים מטאורולוגיים שונים ומשמעותם מבחינת בריאות האוכלוסייה ורווחתה); והערכת החשיפה למשתנים סביבתיים שונים.
ד"ר תמר ברמן
ממונה על הערכת סיכונים במחלקה לבריאות וסביבה במשרד הבריאות. במסגרת תפקידה היא עוסקת במדיניות הקשורה לכימיקלים סביבתיים, לרבות חומרי הדברה ומזהמים כימיים במי שתייה. כמו כן היא מובילה את התוכנית הלאומית לניטור ביולוגי, שעניינה מדידת החשיפה של האוכלוסייה למזהמים סביבתיים כמו עשן טבק סביבתי, מתכות כבדות וחומרי הדברה.
פרופ׳ איתמר גרוטו
רופא מומחה לבריאות הציבור ואפידמיולוג ופרופסור מן המניין בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בעבר היה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, משנה למנכ"ל משרד הבריאות וחבר הוועד המנהל של ארגון הבריאות העולמי. עוסק במחקר ופיתוח בתחומי בריאות הציבור באקדמיה ובמגזר העסקי ומשמש יועץ למערכות בריאות בישראל ובעולם.
פרופ' נדב דוידוביץ'
ראש תוכנית מדיניות הבריאות במרכז טאוב. רופא מומחה באפידמיולוגיה ובריאות הציבור ומנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. תחומי העיסוק העיקריים שלו הם מדיניות בריאות, כלכלת בריאות, ניהול מערכות בריאות, אתיקה וסוציולוגיה של הבריאות, בדגש על נושאים חברתיים וסביבתיים והתמודדות עם פערים בבריאות. ממלא תפקידים ציבוריים בתחום בריאות הציבור בישראל ובעולם ומשמש יו"ר שותף בתחום בריאות, רווחה ואוכלוסיות פגיעות בפורום האקלים הישראלי שהוקם ביוזמת נשיא המדינה יצחק הרצוג.
פרופ' חגי לוין
יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל ופרופסור לאפידמיולוגיה בבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית בירושלים והמרכז הרפואי הדסה. עוסק במגוון תחומים, בהם שימוש בנתונים ובמדע לצורך קביעת מדיניות בריאות; חשיפה לחומרי הדברה וכימיקלים המשבשים את הפעילות ההורמונלית; חשיפה לזיהום אוויר והשפעתה על התפתחות העובר; שינויי אקלים וחשיפה לטמפרטורה חריגה; וההשפעות של גורמים מסחריים על בריאות הציבור בתחומים כגון תזונה וטבק. מכהן בתפקידים ציבוריים בתחום בריאות הציבור בישראל ובעולם.
פרופ' מיה נגב
ראשת התוכנית למינהל מערכות בריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. עוסקת בממשק מדע-מדיניות בבריאות וסביבה ומומחית בהיערכות לשינויי אקלים ובריאות הציבור. מחקריה עוסקים בפגיעוּת וחוסן אקלימי ברמה המקומית והבין-לאומית מתוך גישה אינטר-דיסציפלינרית. חברה בוועדת המדיניות של החברה הבין-לאומית לאפידמיולוגיה סביבתית (ISEE), בפורום האקלים הנשיאותי וברשת המדענים MedECC העוסקת בשינויי אקלים באגן הים התיכון. כמו כן היא חברה באיגוד רופאי בריאות הציבור בישראל וחברת הוועד המנהל של מכון הערבה ללימודי הסביבה.