בשנת 2017 נפגשו חוקרי מרכז טאוב עם שלושה סמנכ"לים במשרד ראש הממשלה וצוותי האגפים שלהם. אחד הנושאים שנדונו בפגישה היה אי-שוויון והאופן שהוא בא לידי ביטוי בגיל הרך בישראל. בפגישת המשך עם הסמנכ"לים התבקשו החוקרים להרחיב על תחום הגיל הרך בישראל אך התברר שאין די מחקרים על הנושא. מתוך כך התגבשה במרכז טאוב החלטה להוביל את המחקר והשיח בתחום.
המרכז חבר לשלוש קרנות העוסקות בתחום הגיל הרך – קרן ברכה, קרן ברנרד ון ליר ויד הנדיב – והקים את היוזמה לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך. גויס צוות חוקרים ייעודי, וביולי 2019 הפרויקט יצא לדרך. מאז הקמת היוזמה פורסמו מעל עשרה מאמרים, העוסקים בין השאר באיכות מסגרות החינוך לגיל הרך בישראל, בקשר בין השתתפות במסגרות להישגים עתידיים, בהשפעה של עוני בגיל הרך על הישגים עתידיים, בסגנונות הורות ובחשיפה למסכים.
אחד האתגרים המשמעותיים בתחילת הדרך היה לאתר את בעלי התפקידים במשרדי הממשלה ואת קובעי המדיניות מהדרג הפוליטי שימצאו עניין בתחום הגיל הרך כדי להציג להם את התכנים ולקדם שיח ועשייה בנושא.
בפגישה הראשונה עם צוות זרוע העבודה (שפעלה בעבר תחת משרד הרווחה) אמר ראש היוזמה פרופ' יוסי שביט: "יש בעיה בתפיסה שאינה רואה במסגרות החינוך והטיפול לגיל הרך אמצעי חינוכי אלא מנגנון שנועד לאפשר להורים לצאת לעבוד".
צוות החוקרים עבר בין משרדי הממשלה והמחלקות השונות והציג את ממצאי המחקרים לאנשי משרד הבריאות, משרד החינוך, משרד הרווחה והביטחון החברתי, צוות ראמ"ה ועוד. משנה לשנה הגדלנו את מאגר אנשי הקשר שלנו בקרב מגוון גורמי ממשל וקיימנו פגישות חוזרות כדי לפתח את הדיון בנושא. עם הזמן התחילו להגיע אלינו פניות מקובעי מדיניות בבקשה שנציג להם את ממצאי המחקרים שנעשו מאז תחילת פעילות היוזמה.
בשנות פעילות היוזמה הציגו חוקרי מרכז טאוב את ממצאי המחקרים בוועדות ובפורומים ממשלתיים והתקיימו אין-ספור פגישות עם גורמי ממשל מהדרג פוליטי ומהדרג המקצועי ברמה הארצית והמקומית; עם גורמים מהאקדמיה וחוקרים עצמאיים; ועם ארגוני חברה אזרחית, עמותות וקרנות. ראש היוזמה, פרופ' יוסי שביט, אף הוזמן להיות חבר בצוות מומחים מקצועי שסייע למשרד החינוך לגבש אסטרטגיה להתמודדות עם משבר הקורונה בקרב ילדים.
בהמשך לפגישה עימו בפברואר 2020 אמר שר החינוך לשעבר הרב רפי פרץ: "הגיל הרך הוא גיל חשוב מאוד בהתפתחות. אני שמח על המפגש עם מרכז טאוב, המחקר הוא כלי עבודה למה שצריך ליישם. אני מזמין את מרכז טאוב להציג את ההתפתחויות בחקר הגיל הרך, שיהיו לכלי עבודה עבור משרד החינוך".
באוקטובר 2021, כשהוצג אחד ממחקרי היוזמה בוועדה לזכויות הילד בכנסת, אמר יו"ר הוועדה ח"כ עלי סלאלחה: "אני רוצה להודות לכם מקרב לב. אני מקווה שהדברים האלה יגיעו לאן שהם צריכים להגיע ואנחנו נעשה בהם שימוש לטובת כולם".
הנתונים של מרכז טאוב בתחום הגיל הרך הפכו לחלק בלתי נפרד מהחומרים שהוא מציג לשרים, לח"כים ולבכירים במשרדי ממשלה. זאת כדי לעודד התייחסות לנושא גם בקרב גורמים שהגיל הרך אינו עומד בראש סדר העדיפויות שלהם אך עשויה להיות להם השפעה רבה בתחום.
מלבד המחקרים שפורסמו הפיק מרכז טאוב מגוון חומרים נוספים לקהלי יעד שונים, בהם סרטוני וידאו, אינפוגרפיקות, פרקי פודקאסט, טורי דעה ועוד.
- לצפייה בסרטון: "לחינוך בגיל הרך חשיבות מכרעת על ההתפתחות. איך נשפר אותו?"
- לצפייה בסרטון: "מי מילדי הגיל הרך נהנה ממסגרת חינוך מפוקחת ומסובסדת?"
- להאזנה לפרק הפודקאסט בנושא גיל הרך בסדרה "ישראל 2040"
בזירה התקשורתית קיבלה פעילות היוזמה תשומת לב רבה: בעקבות פרסום המחקרים הוזמנו חוקרי היוזמה להתראיין בערוצי רדיו וטלוויזיה ופורסמו דיווחים רבים על ממצאי המחקרים במגוון עיתונים בעברית, אנגלית, רוסית וערבית.
ביולי 2021 נערך לראשונה כנס המוקדש כולו לנושא הגיל הרך, "מסגרות חינוך לגיל הרך: מהשגרה לקורונה ובחזרה", בהשתתפות דמויות מפתח מהממשלה ומארגוני החברה האזרחית ואנשי שטח. מושבי הכנס עסקו ביעילותן ונגישותן של המסגרות לגיל הרך ואיכות הטיפול בהן, בהטמעה ובהשפעה הפוטנציאלית של חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות ובאסטרטגיה להתמודדות עם משבר הקורונה. ההרצאות עוררו דיונים מרתקים בסוגיות שעלו בהן. ביולי 2022 נערך כנס נוסף, "מצוקות ותקוות בטיפול בגיל הרך בישראל". הכנס התמקד בנושא העוני בגיל הרך והשפעתו על התפתחותם של פעוטות ובמצוקת כוח האדם הקשה בתחום, וניתנה גם הצצה לפעולות מקומיות המביאות עימן תקווה לקידום נושא החינוך והטיפול בגיל הרך.
בהמשך לכנס הראשון קיים מרכז טאוב אירוע מקוון עם גורמי שטח בנושא החלת חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות ויישומו, בהשתתפות נציגים מרשויות מקומיות ומהנהלות גני ילדים ומעונות. המפגש, שנכחו בו יותר מ-100 אנשים, עסק בהיערכות השטח לקראת שינוי המדיניות בתחום.
- לצפייה בכנס הגיל הרך 2021, "מסגרות החינוך לגיל הרך: מהשגרה לקורונה ובחזרה"
- לצפייה בכנס הגיל הרך 2022, "מצוקות ותקוות בטיפול בגיל הרך בישראל"
תחום נוסף של פעילות היוזמה הוא הסמינר הלימודי על הגיל הרך, "בין מחקר למדיניות". הסמינר מיועד לנשות ואנשי הדרג הניהולי בשירות הציבורי ובמגזר השלישי העוסקים בגיל הרך, לנשות ואנשי חינוך, לחוקרות ולחוקרים. הסמינר משלב ידע תיאורטי עדכני עם תובנות של אנשי שטח ותורם ליצירת גישה אינטרדיסציפלינרית על תחום גיל הרך. מפגשי הסמינר הפכו למרחב פורה להחלפת דעות ורעיונות, להעלאת בעיות ולמחשבה על דרכים לפתרונן. הסמינר מהווה פורום ייחודי המחבר בין מוקדים שונים של עשייה ושיח משותף, והרבגוניות של משתתפות הסמינר מאפשרת התבוננות בתחום הגיל הרך מזוויות שונות. עד היום הושלמו בהצלחה שני מחזורים של הסמינר.
החלטת הממשלה ה-36 להעביר את האחריות על תחום הגיל הרך ממשרד הרווחה והביטחון החברתי למשרד החינוך תרמה לחיזוק מעמדם של חוקרי מרכז טאוב כמומחים בתחום. מאז ההחלטה גברה מעורבותו של מרכז טאוב בתהליך: חוקרי היוזמה הוזמנו להציג את מחקריהם לצוותי ההנהלה וההערכה של משרד החינוך והתקיימו מספר פגישות עם גורמים בכירים במשרד לדון בסוגיות מדיניות שעל הפרק. משתתפי הפגישות הביעו עניין רב בממצאים שהוצגו והצהירו שייעזרו בהם בתהליכי התכנון לטווח הארוך.
לאחר שלוש שנים של מחקר ופעילות מגוונת, חוקרי היוזמה לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך ממשיכים במחקריהם החשובים ופועלים להרחבת מעגלי ההשפעה של היוזמה ולקידום שיתופי פעולה בתחום.
לקריאת חוברת על ממצאי מחקרים נבחרים לשנת 2022, לחצו כאן.
חברי צוות היוזמה לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך: פרופ' יוסי שביט, ראש היוזמה; ד"ר יעל נבון; ד"ר כרמל בלנק; ד"ר שרית סילברמן; דנה שי וליאורה בוורס.