במרץ 2023 פרסם מרכז טאוב מחקר חדש, השימוש המוגבר במשככי כאבים נרקוטיים בישראל: תחילתה של מגפה?. עורכי המחקר, פרופ' נדב דוידוביץ', ד"ר ינאי קרנצלר ואורן מירון, מציגים נתונים קשים על השימוש במשככי כאבים ועל השפעתם ההרסנית: בשנת 2020 דורגה ישראל במקום הראשון בעולם בצריכת אופיואידים (משככי כאבים נרקוטיים), בהם פנטניל, החזק פי 50 מהרואין, ובכך עקפה את ארצות הברית באותה שנה.
המחקר היכה גלים והציב את נושא ההתמכרות למשככי כאבים ורמות הצריכה שלהם בישראל במרכז השיח הציבורי. מאז פורסם המחקר הוא קיבל תשומת לב תקשורתית וציבורית רבה והוצג בפני מקבלי החלטות בכנסת, בפני הדרגים המקצועיים במשרד הבריאות ובפני גורמים בקהילה הבין-לאומית.
שיח עם קובעי מדיניות
מאז הפרסום נפגש פרופ' דוידוביץ' מספר פעמים עם בכירים במשרד הבריאות והציג בפניהם את המחקר. בכירי המשרד, בהם איילת גרינבאום אריזון, סמנכ"לית בכירה לתכנון אסטרטגי וכלכלי, וגלעד לוסון, מנהל תחום צמצום פערי בריאות, התעניינו בתכני המחקר והתייחסו להשלכות הנושא על בריאות הציבור בישראל, והביעו רצון לקיים שיח המשכי בנושא לצד קידום שיתוף הפעולה במאבק בתופעת ההתמכרות לאופיואידים.
בעקבות פרסום המחקר והצפת המודעות לתופעה בשיח הציבורי התקיים דיון בוועדת הבריאות בכנסת, בראשות ח"כ אריאל בוסו (ש"ס), שכותרתו "צריכת משככי כאבים בישראל". בדיון השתתפו חברי כנסת, בהם ח"כ אורית פרקש-הכהן (המחנה הממלכתי) שיזמה את הדיון, וגורמים מקצועיים נוספים.
לקראת הדיון נשלח המחקר של מרכז טאוב למשתתפים כחומר רקע. בפתח הדברים ציטט ח"כ בוסו מהמחקר והציג את הממצאים המרכזיים כתשתית לדיון בוועדה. לאחר מכן פרופ' נדב דוידוביץ', ראש תוכנית מדיניות הבריאות במרכז טאוב ואחד מכותבי המחקר, הציג את ממצאי המחקר ודיבר על השלכותיהם על בריאות הציבור ועל הקשר שלהם לסוגיות חברתיות-כלכליות.
פרופ' דוידוביץ' התייחס להמלצות המדיניות הקיימות כיום במערכת הבריאות ולעובדה שהן אינן מיושמות, ומנה בפני חברי הוועדה את הצעדים העיקריים שיש לנקוט כדי לקדם מדיניות מערכתית משותפת בתחומי הבריאות והרווחה. צעדים אלו כוללים בין השאר צמצום מיידי של הנפקת המרשמים לאופיואידים לצד עידוד השימוש בחלופות בטוחות יותר; קידום ההסברה בציבור הרחב בנוגע לסכנות ולנזקים הכרוכים בשימוש באופיואידים; הדגשת הסיכון להתמכרות והשלכותיה החמורות בפני החולה ובני משפחתו; וניהול הטיפול בדרך שתבטיח את התנאים הנחוצים להחלמה, ובכלל זה תמיכה נפשית וצרכים אחרים כגון ביטחון תזונתי, תמיכה משפחתית ודיור יציב. פרופ' דוידוביץ' קרא לגבש תוכנית לאומית כוללת שתרכז את הטיפול בנושא זה, לרבות הנפקת דוח שנתי שיבחן את התקדמות הטיפול בתופעה ואת המגמות ביישום המדיניות, בדומה לדוח העישון המתפרסם מדי שנה.
לאחר הצגת הדברים ציטט יו"ר הוועדה מתוך המחקר של מרכז טאוב וציין כמה מהפרקטיקות שננקטו במדינות אחרות שחוו את המשבר הזה ושעשויות לסייע למערכת הבריאות בישראל בתכנון מדיניות בתחום.
בתקשורת ובשיח הציבורי
המחקר קיבל תשומת לב תקשורתית רחבה ואוזכר בכ-30 פריטי תקשורת, בהם ראיונות ברדיו ובטלוויזיה וכתבות עיתונאיות.
פרופ' דוידוביץ' התראיין על הנושא בערוץ הכנסת, בתוכניות שונות בכאן 11 ובערוצים 12 ו-13, וכן בערוץ i24NEWS.
- לצפייה בריאיון של פרופ' נדב דוידוביץ' בתוכנית "הצינור" בערוץ 13
- לצפייה בריאיון של פרופ' נדב דוידוביץ' עם יעקב אילון בערוץ הכנסת
- לקריאת הכתבה באתר i24NEWS ולצפייה בריאיון עם פרופ' נדב דוידוביץ'
ממצאי המחקר סוקרו ונדונו בכתבות עיתונאיות רבות ומגוונות במעריב, גלובס, וויינט, ג'רוזלם פוסט, i24 news ובחדרי חרדים, והדבר תרם להגברת החשיפה של המחקר בציבור. הנה כמה דוגמאות:
פודקאסטים
מלבד הראיונות באמצעי התקשורת העניק פרופ' דוידוביץ' ראיונות עומק בפודקאסט של הג'רוזלם פוסט ובפודקאסט קריאת השכמה. בראיונות אלו הוא צלל לעומקו של משבר האופיואידים ודן בהיבטיו השונים. הוא דיבר למשל על תפקידן של חברות התרופות במשבר והזכיר את המאבק להסרת שמה של משפחת סאקלר מבניין הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב; הסביר שבדרך כלל אנשים מתחילים להשתמש באופיואידים מתוך אירועים בנאליים בלי להיות מודעים כלל להשלכות; התייחס לפערים בצריכת האופיואידים בקרב בני מעמדות חברתיים-כלכליים שונים; ולבסוף הדגיש את חשיבות המעקב אחר המגמות בתחום זה וקרא למשרד הבריאות לפרסם דוח שנתי בנושא עם מדדים ונתונים, בדומה לדוח העישון השנתי.
הסרת שמה של משפחת סאקלר מבניין הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב
ביוני 2023, בתום מאבק שנמשך שנים, הודיעה אוניברסיטת תל אביב שהפקולטה לרפואה לא תיקרא עוד על שמה של משפחת סאקלר. משפחת סאקלר היא הבעלים של חברת פרדו פארמה, יצרנית התרופה אוקסיקונטין, המוזכרת במחקר כאחת התרופות הממכרות הניתנות למטופלים בישראל. בהסרת שמה של המשפחה מבניין הפקולטה הצטרפה אוניברסיטת תל אביב לשורה ארוכה של מוסדות אקדמיה ותרבות המתנערים מן המשפחה בשל חלקה ביצירת מגפת האופיואידים בארה"ב ובמדינות אחרות בעולם.
בראיונות שהעניק פרופ' דוידוביץ' בעקבות פרסום המחקר הוא הזכיר את המאבק וקרא להסרת שם המשפחה ממוסדות האוניברסיטה. אף שהמאבק מתנהל זה מספר שנים, אפשר להניח שהמחקר של מרכז טאוב ופעילותו של פרופ' דוידוביץ' הגבירו את המודעות הציבורית לנושא בישראל וזירזו את החלטת הגורמים הרלוונטיים לבצע את השינוי בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב.
החלטת משרד הבריאות להוסיף אזהרה על אריזות של משככי כאבים אופיואידיים
בהמשך לשיח הציבורי שהתפתח בעקבות פרסום המחקר של מרכז טאוב על צריכת משככי כאבים חזקים בישראל, בחודש אוגוסט הוחלט במשרד הבריאות לחייב הדבקה של מדבקות אזהרה ייעודיות על גבי החפיסות של משככי כאבים אופיואידיים.
על פי התיקון לצו הרוקחים, החפיסות יישאו אזהרה בדרגת החומרה הגבוהה ביותר, בנוסח: "זהירות! שימוש ממושך באופיואידים גורם לתלות, סכנת התמכרות ומינון יתר".