צוות יוזמת מרכז טאוב לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך ממשיך לעמוד בחזית המחקר ושיח המדיניות בתחום החינוך והטיפול בילדים בגיל הרך בישראל. בהיעדר חלופה ארגונית אחרת, הולך ומתעצם תפקידה של היוזמה כחוליה המקשרת בין הארגונים והגופים העוסקים בנושא ובין קובעי המדיניות הרלוונטיים, ובמסגרת זו היא מייצרת עוד ועוד הזדמנויות לשיח מקצועי ויישומי בתחום.
על רקע הכרזת הממשלה בדצמבר 2022 כי בכוונתה להוציא לפועל את תוכנית חינוך חינם לגיל הרך והעיסוק הציבורי הגובר בנושא, פרסם צוות היוזמה לחקר הגיל הרך במרכז טאוב נייר עמדה מיוחד שבחן את הסוגיה לעומקה. נייר העמדה הציג את הסוגיות שדורשות מענה טרם הרחבת חוק חינוך חינם לילדים מתחת לגיל שלוש, מתוך דגש על חשיבות איכות החינוך הניתן במסגרות והיערכות מיטבית למהלך. כמו כן הוצגו בו כמה חלופות מדיניות. פרסום נייר העמדה לווה בדיווחים בכלכליסט, ווינט ובעיתון הארץ, וצוות היוזמה קיים שיחות ופגישות עם צוותי המדיניות שהופקדו על גיבוש התוכנית.
בהמשך לפרסום נייר העמדה התקיים במרכז טאוב בפברואר 2023 מפגש שולחן עגול בהובלת צוות היוזמה לחקר הגיל הרך. במפגש, שנערך בהשתתפות נציגים ממשרדי האוצר והחינוך, המועצה הלאומית לכלכלה, מוסדות אקדמיים וארגוני החברה האזרחית, הציגו חברי היוזמה את עיקרי נייר העמדה ואת הסוגיות שבמרכז הדיון והמשתתפים דנו בחלופות אפשריות. נציגי הארגונים דיברו על חשיבות המחקרים של מרכז טאוב וציינו שהם מסייעים להם להתמקד בסוגיות שדורשות טיפול. הנציגים אמרו עוד כי הם מרוצים משיתוף הפעולה המקצועי שנוצר והביעו רצון להמשיך ולקיים מפגשים דומים בעתיד.
אחת לכמה חודשים מתכנס במרכז טאוב פורום של אנשי מקצוע בתחום הגיל הרך – קבוצת חשיבה רב-תחומית המורכבת מחוקרים מהאקדמיה, נציגים של ארגוני החברה האזרחית ואנשי שטח. מטרת הפורום היא לדון באתגרים ובפתרונות אפשריים בתחום הגיל הרך בישראל וליצור שיתופי פעולה בין בעלי עניין בתחום. מפגשי הפורום כוללים הצגה של המחקרים העדכניים של מרכז טאוב בתחום הגיל הרך, הרצאות ודיונים מעמיקים בנושא איכות החינוך והטיפול בגיל הרך.
החודשים האחרונים, מאז עלה נושא הגיל הרך אל סדר היום הציבורי, התאפיינו בקשר מתמשך עם קובעי מדיניות שעוסקים בתחום, לרבות קיום הרצאות, השתתפות בדיונים בוועדות בכנסת וראיונות בתקשורת. לאחר מסיבת העיתונאים שקיימו ראש הממשלה ושר האוצר ב-30 באפריל ובה חשפו את תוכניתם לחינוך חינם מגיל לידה עד שלוש מסרו חוקרי היוזמה את תגובתם, והתגובה פורסמה בכתבה באתר Ynet.
חברים במועצה הלאומית לכלכלה, שהתבקשו על ידי הממשלה לגבש תוכנית מדיניות בנושא, פנו אל חוקרי מרכז טאוב לקבל ייעוץ בנוגע ליישום מדיניות חינוך חינם מגיל לידה עד שלוש. חוקרי המרכז וחברי המועצה הלאומית לכלכלה קיימו מספר פגישות ובהן הוצגו הצעדים שיש לנקוט לפני שיהיה אפשר להחיל מדיניות כזאת. בין השאר דובר על הקשיים שעימם מתמודדות כיום מערכת החינוך הפרטית והציבורית (המפוקחת) לגילאי לידה עד שלוש – מחסור בנשות צוות, מחסור בצוות איכותי, מחסור במבנים למעונות – ועל האתגרים הכרוכים ביישום שיטת השוברים. הודגשה חשיבותו של טיפול יסודי וארוך טווח במצוקות הקיימות וייצוב המערכת בטרם ניתן יהיה לדון בהרחבת החינוך הציבורי לגילים צעירים יותר. עוד הודגש במפגשים הצורך בהרחבת ההשקעה בחינוך איכותי לצד המשך עידוד הורים לצאת לשוק העבודה. אנשי המועצה הלאומית לכלכלה הביעו עניין רב ואמרו שימשיכו להשתמש במחקרים ובפרסומים האחרים של מרכז טאוב בעבודתם השוטפת.
פגישות של חברי היוזמה עם קובעי מדיניות
ואכן, נראה שהפגישות עם אנשי המועצה הלאומית לכלכלה בהחלט הניבו פירות: אם בתחילה הוצגה תוכנית הממשלה להרחבת חינוך חינם מגיל לידה עד שלוש ככלי במאבק ביוקר המחיה, הרי בתוכנית שהוצגה כמה חודשים לאחר מכן, לאחר פרסום נייר העמדה של מרכז טאוב והפגישות עם אנשי המועצה הלאומית לכלכלה וקובעי מדיניות נוספים, ניכרה גם התייחסות לאיכות החינוך ולהיבטים אחרים של הסוגיה, בהתאם לגישה של חוקרי מרכז טאוב.
בכנס שנערך בפברואר בכנסת בנושא קריסת ענף הגיל הרך, בהובלת ח"כ נעמה לזימי ממפלגת העבודה ובהשתתפות חברי כנסת ממגוון מפלגות, הוזמנה חוקרת היוזמה לגיל הרך ד"ר כרמל בלנק להציג בכנס ממצאים ראשוניים מתוך סקר שערכה על מצבן של המטפלות במסגרות לגיל הרך. מכל הארגונים שנציגיהם דיברו בכנס מרכז טאוב היה היחיד שהציג נתונים וממצאים, ובהקשר לכך אמרה ח"כ לזימי: "…מרכז טאוב הוא מכון מחקר רציני. זה משמעותי לבוא לממשל ולומר לו על מה צריך לעבוד". הממצאים שהוצגו עוררו התעניינות רבה בקרב משתתפי הכנס, ורבים מהם אף ביקשו להשתתף בסקר ולהפיץ אותו הלאה. זאת ועוד, לאחר הכנס פנו נציגים ממשרדי האוצר והחינוך אל ד"ר בלנק וביקשו לקבל עוד נתונים מהסקר ואף הביעו רצון להסתייע בחוקרי היוזמה בקידום מדיניות מתאימה מול הממשלה.
בחודשים האחרונים השתתפו חוקרי היוזמה לחקר הגיל הרך של מרכז טאוב גם בדיונים בוועדות הכנסת שעסקו בגיל הרך – בוועדה לזכויות הילד שדנה בעוני בקרב ילדים בישראל (פברואר) ובוועדה המיוחדת לענייני הצעירים, שהתכנסה לדון בנושא הקצאת תקציבים לגיל הרך (מאי). כמו כן התקיימו פגישות אישיות עם חברי כנסת שבהן הוצגו מחקרי היוזמה. בנאום שנשא ח"כ נאור שירי ממפלגת יש עתיד במליאת הכנסת לאחר פגישה עם חוקרי מרכז טאוב הוא דיבר בין השאר על כמה מן הנושאים שעלו בפגישה, כמו הבעיות המהותיות בתחום הגיל הרך שיש להתייחס אליהן בעת תכנון מדיניות.
ברבים מן הדיונים בוועדות הכנסת בולטת נוכחותם של מחקרי מרכז טאוב גם כאשר חוקרי המרכז אינם נוכחים בדיונים. כך לדוגמה, בדיון של ועדת החינוך, התרבות והספורט שנערך בחודש פברואר בנושא "קשיים בפעילות הצהרונים", הזכיר ח"כ משה טור-פז ממפלגת יש עתיד את עמדת מרכז טאוב בנוגע לחשיבות ההשקעה בגיל הרך והשפעתה ארוכת הטווח על ילדים.
פגישות של חברי היוזמה עם גורמים בחברה האזרחית
מחקרי מרכז טאוב בתחום הגיל הרך מצוטטים פעמים רבות גם בדוחות של מרכז המחקר והמידע של הכנסת ובדוחות של משרד מבקר המדינה. מאז הוקמה היוזמה לחקר הגיל הרך צוטטו מחקריה בכעשרה דוחות בנושא הגיל הרך, בהם הטיפול בפעוטות וחינוכם במעונות יום ובמשפחתונים (2022), השתתפות פעוטות במסגרות לגיל הרך: ניתוח נתוני משקי בית עם ילדים עד גיל שלוש (2022) ורפורמת הגיל הרך במערכת החינוך (2023), וחלקם אף ציטטו דברים שנאמרו על ידי דוברות בכנסים שקיים מרכז טאוב בנושא הגיל הרך ב-2021 וב-2022 כבסיס לטענות שהועלו בדוח.
לעיתים קרובות מוזמנים אנשי היוזמה לחקר הגיל הרך להרצות בכנסים ובאירועים מול קבוצות של מומחים בתחומים שונים. בחודש מאי הרצתה החוקרת דנה שי לקבוצה של כ-250 עובדים סוציאליים ממערך "נושמים לרווחה במרכז עוצמה" של משרד הרווחה והביטחון החברתי בנושא עוני בגיל הרך והשלכותיו על ילדים בטווח הארוך. היא הדגישה בדבריה את חשיבות האיתור וההתערבות המוקדמת במקרים של עוני בקרב ילדים כדי לתת מענה למצוקתם ולהביא לצמצום הפערים. בתום ההרצאה התקיים דיון בשאלה כיצד יש לתרגם את התיאוריות המחקריות למדיניות ולעבודה בשטח בטיפול במשפחות שחיות בעוני.
פעילות היוזמה לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך מקבלת תשומת לב תקשורתית שוטפת: מסוף 2022 אוזכרה עבודת היוזמה בכ-25 כתבות עיתונאיות ותוכניות רדיו וטלוויזיה, בייחוד עם התגברות העיסוק הציבורי בנושא על רקע תוכניות המדיניות שהממשלה מעוניינת לקדם. דוגמאות לראיונות של חוקרים בטלוויזיה:
- ד"ר כרמל בלנק, חוקרת בכירה ביוזמה לחקר הגיל הרך, התראיינה בערוץ הכנסת על השפעת ההכנסה המשפחתית בגיל הרך על הישגים לימודיים של ילדים.
- נחום בלס, ראש תוכנית מדיניות החינוך במרכז טאוב, התראיין בערוץ הכנסת על הרפורמה בחינוך לגיל הרך.