בדצמבר 2021 פרסם מרכז טאוב מחקר ייחודי על הקשר בין ריבוי צעירים, פשיעה אלימה ומחסורים בשוק הנישואים הערבי בישראל. המחקר, אשר נכתב בידי פרופ' אלכס וינרב, מנהל המחקר וראש תחום הדמוגרפיה במרכז טאוב, בחן לראשונה בישראל את העלייה באלימות בחברה הערבית ואת השינויים בשוק הנישואים בחברה זו מנקודת מבט דמוגרפית. בכך תרם המחקר נקודת מבט חשובה למקבלי ההחלטות בבואם לדון בסוגיה.
על פי המחקר, באוכלוסייה הערבית יש כיום קבוצה חריגה בגודלה של צעירים, שבה שיעור גדול של גברים ללא השכלה גבוהה וללא אופק תעסוקתי – שילוב שעשוי להוביל לאי-יציבות אזרחית ופוליטית, בדגש על פשיעה. בעשור וחצי האחרונים עלתה רמת ההשכלה של צעירות ערביות בגילים אלו, ללא עלייה דומה בקרב הגברים. לצד זאת הנתונים מראים שבעשור הקרוב צפוי היפוך ביחס המספרי בין גברים ונשים המגיעים לגיל הנישואים. שני תהליכים אלו עתידים להוביל לשינויים מהותיים בנורמות הנישואים המסורתיות בחברה הערבית ולערעור יסודותיה השמרניים, ולהגביר את שיעורי הפשיעה בחברה זו, הגבוהים ממילא.
עם זאת, על פי פרופ' וינרב, עדיין לא מאוחר מדי להציל את המצב. בעשור הקרוב קבוצות הגיל של צעירים ערבים שמגיעים לבגרות צפויות להיות קטנות יותר בהשוואה לגודלן בעת הנוכחית. לפנינו הזדמנות לפעול להגברת השתלבותם החברתית של צעירים אלו, לרבות שיפור רמת ההשכלה שלהם ושיעורי השתתפותם בשוק העבודה. בד בבד, על מנהיגי הקהילות הערביות לפעול להכנת הגברים הערבים הצעירים לחיים בחברה פחות פטריארכלית, שבה הנשים הן משכילות יותר, משתתפות יותר בשוק העבודה ועצמאיות יותר בהשוואה לדורות הקודמים.
מאז פורסם המחקר הוצגו ממצאיו בעשרות פגישות עם קובעי מדיניות העוסקים בתחום, בהם השר לביטחון פנים דאז ח"כ עומר בר-לב, מנכ"ל הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב יאיר מעיין, שרת הכלכלה והתעשייה דאז אורנה ברביבאי, ועם בכירים בגופים כגון מרכז השלטון המקומי, משרד מבקר המדינה ובנק ישראל. הפגישות הובילו את קובעי המדיניות להתבונן בסוגיית האלימות בחברה הערבית מנקודת מבט דמוגרפית והעצימו בקרבם את ההכרה בחשיבות ההשקעה בנושא.
בעקבות מפגשים אלו נבחן מחדש האופן שבו הממשלה יכולה להשקיע ולנצל בצורה אפקטיבית את משאביה כדי להפחית ככל האפשר את הפשיעה בחברה הערבית. כך למשל נוצר דיון על חלופות מדיניות לטווח הארוך, כגון השקעה בחינוך וברווחה ויצירת אפשרויות תעסוקה לצעירים, ונבחנו פתרונות אחרים שעשויים להקל את המתח הקיים ולקדם מעורבות חברתית וכלכלית של צעירים בחברה זו.
המחקר השפיע על תוכנם של דיונים במגוון סוגיות במדיניות ציבורית, גם כאלה שבמבט ראשון לא נראו קשורות לביטחון אישי. לדוגמה, בפגישה עם מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, שדובר בה בין השאר על המחסור בכוח אדם במקצועות הבריאות, עלתה האפשרות להגביר את תעסוקת הגברים הערבים בתחום הבריאות. צעד כזה עשוי לספק פתרון למצוקת כוח האדם בתחום ובו בזמן לתרום לצמצום האבטלה והאלימות בחברה הערבית.
נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה והתעשייה, עו"ד מרים כבהא, סיפרה בפגישה עימה שקידום ההשכלה בקרב נשים ערביות התחיל בעצם כאמצעי לשיפור האטרקטיביות שלהן בשוק הנישואים: כיוון שהשכלה גבוהה מרחיבה את הזדמנויות התעסוקה, נשים משכילות נשאו עימן הבטחה למקור הכנסה נוסף. נוכח ממצאי המחקר על פערי ההשכלה בין גברים לנשים בחברה הערבית ותרומתם להיווצרות מתח בין המגדרים נראה שהיו לתהליך זה משמעויות נוספות, וכבהא התעניינה בדרכים אפשריות לצמצם את השפעותיהן השליליות.
גורמי ממשל נוספים שנפגשנו איתם בעקבות פרסום המחקר הם סגן השר לביטחון פנים, ח"כ יואב סגלוביץ', אשר הוביל את המיזם הממשלתי "מסלול בטוח" לצמצום הפשיעה בחברה הערבית. סגן השר סגלוביץ' ציין שהמחקר הוסיף לדיון זווית ייחודית ותרם לדרכי החשיבה בתכנון ארוך הטווח להתמודדות עם הסוגיה; ושר הרווחה מאיר כהן, שהדגיש את חשיבותם של מחקרים אמפיריים בתהליכי תכנון מדיניות. השר ציין כי לקח את הדברים לתשומת ליבו והביע רצון לשתף גם את הנהלת המשרד בממצאים שהוצגו.
מלבד קובעי מדיניות הוצג המחקר גם בפני ארגוני החברה האזרחית. פרופ' ויינרב נפגש עם נציגי עמותות הפועלות בעיר המעורבת רמלה במסגרת כנס של הפדרציה היהודית של קנזס סיטי. משתתפי המפגש התעניינו בניתוח שהציג, ואמרו שממצאי המחקר הדגישו עבורם את החשיבות שבהשקעת משאבים לטובת גברים בחברה הערבית.
המחקרים שפרסם מרכז טאוב בשנים האחרונות בתחום הדמוגרפיה, שהמוביל שבהם הוא המחקר על אלימות בחברה הערבית, האיצו את תהליך הפיכת הדמוגרפיה לתחום מחקר חדש במרכז. במרץ 2023 התקיימה הפגישה הראשונה של התוכנית בתחום הדמוגרפיה בראשות פרופ' אלכס ויינרב ובהשתתפות עמיתי התוכנית. בהמשך אליו התקיימה גם פגישה שניה של התכנית בתחום הדמוגרפיה בסוף מאי.
עד היום סבל תחום הדמוגרפיה במידה רבה מהיעדר התייחסות מצד גופי מחקר בישראל – באופן מפתיע, אפילו באוניברסיטאות המובילות אין תוכנית מחקר או הכשרה מקיפה בתחום זה. חֶסֶר זה בולט במיוחד על רקע המאפיינים הדמוגרפיים הייחודיים של ישראל והתפקיד הקריטי של הדמוגרפיה בתכנון מדיניות לעתיד. הקמת תוכנית המדיניות בתחום הדמוגרפיה במרכז טאוב מילאה את החסר הזה והפכה את המרכז למכון המחקר היחיד בישראל שיש לו מחלקה המתמקדת בדמוגרפיה.
"הדמוגרפיה משפיעה על כל תחום של מדיניות ציבורית: על מערכת החינוך, על שוק העבודה, על הבריאות, הרווחה, התשתיות ולמעשה על המשק כולו. אבל מעבר למספרים הכלליים יש משמעות רבה להרכב האוכלוסייה במדינה – למשל להרכב הגילים או לקבוצות השונות בה. שליטה והתמצאות בהרכב האוכלוסייה מאפשרות להבין את ההשלכות האפשריות לעתיד ולהיערך לקראתן בהתאם. אני גאה להוביל את קבוצת המדיניות בתחום הדמוגרפיה במרכז טאוב", אמר פרופ' וינרב.