בפרק החדש של Datapoint, ההסכת של מרכז טאוב, משוחח עדו קינן עם טל אוחנה, שמעדיפה להיקרא ראש מועצת ירוחם ולא ראשת המועצה, ועם נעם זונטג, חוקר לשעבר במרכז טאוב, על "קנס האימהוּת"
האזינו כאן או בנגן ההסכתים שלכם
לאחר הלידה יורדים בדרך כלל שיעורי התעסוקה של אימהות וכן מספר שעות העבודה שלהן. אימהות רבות נוטות לבחור במסלולי קריירה שמשתלבים היטב עם חיי המשפחה, אך יכולים לפגוע בהתפתחותן המקצועית ובאפשרויות שלהן לקידום בעתיד – בחירה המכונה לעיתים "קנס האימהוּת". בישראל, המתאפיינת בשיעורי פריון גבוהים, הדבר בולט במיוחד. טל אוחנה בחרה להתמודד עם המצב הזה בדרכים לא שגרתיות שעליהן היא מספרת בפרק. עוד כשהייתה רווקה ושימשה בתפקיד תובעני של ראש מועצה החלה טל, המקיימת אורח חיים מסורתי, בהליך פומבי של טיפולי פוריות – בחירה לא מקובלת בקרב נשים מסורתיות. חודשים אחר כך, כשהייתה בהיריון מתקדם ופגשה את מי שעתיד להיות בן זוגה, הם הגיעו להסכמה יוצאת דופן: הוא יישאר בבית ויגדל את הילדה, וטל תחזור לעבודה שבועות אחדים לאחר הלידה. בפרק מספרת טל על הבחירות שלה, על האופן שבו טיפולי הפוריות המפרכים וההורות השפיעו על תפיסת העולם המקצועית והאישית שלה, ומציגה את החזון שלה בדבר חינוך לגיל הרך, שלדבריה צריך להתבסס על מימון גדול יותר של המדינה.
נעם זונטג, חוקר לשעבר במרכז טאוב, מציג בפרק תמונה רחבה של תופעת קנס האימהוּת, ואת הביטוי הספציפי שלה בחברה הישראלית. לדבריו, אצלנו התופעה בולטת יותר משום שמלבד הירידה במספר שעות העבודה ובהיקף המשרה של אימהות, ישראל מתאפיינת בשיעורים גבוהים של תעסוקת אימהות ושל פריון, וקיימת התנגשות בין תחילת הקריירה המקצועית ולידת הילד הראשון. כלי חשוב לצמצום קנס האימהות בישראל הוא הגדלת ההשקעה במסגרות לגיל הרך לילדים מגיל שלוש ומטה, לצד שיפור של המסגרות המפוקחות הקיימות.
עוד על ההסכת של מרכז טאוב
בהסכת של מרכז טאוב, DataPoint, אנחנו מפנים את המבט מהמגמות החברתיות-כלכליות הכלליות אל הסיפורים של האנשים שמאחורי המִספרים, ומגלים כיצד המסע האישי של כל אחד מהם משתלב בסיפורים הכלכליים הגדולים.
תוכלו להירשם ל-DataPoint בכל יישום שבאמצעותו אתם מאזינים להסכתים. שמרו על קשר ב-podcast@taubcenter.org.il.
תודה מיוחדת לקרן ברכה, קרן ברנרד ון ליר ויד הנדיב שתמכו בהפקת הפרק. לחצו כדי לקרוא מחקרים של יוזמת מרכז טאוב לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך, שפועלת במימון הקרנות.
תודה לצוות הנפלא של Podcastico על העריכה והסאונד ועל העבודה הרבה שהשקיעו בהפקת הפרק.
פוסטים אחרונים
טאובקאסט – פרק 1: בינה ללא גבולות
23.03.2025ישראל של שנת 2025 נראית אחרת לחלוטין מכל מה שהכרנו עד היום. בפודקאסט של מרכז טאוב, בהגשת ניר קידר, נפגוש
כיצד משנה מגפת הקורונה את חיינו?
06.02.2022פרק זה, שהוקלט באנגלית, הופק כחלק מהכנס הבין-לאומי השנתי של מרכז טאוב ע"ש הרברט מ' סינגר, שנערך בסיום 2021 בפעם
DataPoint: סדרת ״ישראל 2040״
23.08.2021להאזנה בנגן שלכם לחצו כאן 1. הגיל הרך מדוע חשוב כל כך להפחית את אי השוויון בתקופת הגיל הרך? בפרק
"ישראל 2040", פרק שלישי: הזדקנות האוכלוסייה
23.08.2021שוחחנו עם ד"ר יורם מערבי, מומחה לגריאטריה בבית החולים "הדסה", ועם פרופ' אלכס וינרב, מנהל המחקר במרכז טאוב, על הזדקנות