בפרק החדש של Datapoint, ההסכת של מרכז טאוב, משוחח עדו קינן עם טל אוחנה, שמעדיפה להיקרא ראש מועצת ירוחם ולא ראשת המועצה, ועם נעם זונטג, חוקר לשעבר במרכז טאוב, על "קנס האימהוּת"
האזינו כאן או בנגן ההסכתים שלכם
לאחר הלידה יורדים בדרך כלל שיעורי התעסוקה של אימהות וכן מספר שעות העבודה שלהן. אימהות רבות נוטות לבחור במסלולי קריירה שמשתלבים היטב עם חיי המשפחה, אך יכולים לפגוע בהתפתחותן המקצועית ובאפשרויות שלהן לקידום בעתיד – בחירה המכונה לעיתים "קנס האימהוּת". בישראל, המתאפיינת בשיעורי פריון גבוהים, הדבר בולט במיוחד. טל אוחנה בחרה להתמודד עם המצב הזה בדרכים לא שגרתיות שעליהן היא מספרת בפרק. עוד כשהייתה רווקה ושימשה בתפקיד תובעני של ראש מועצה החלה טל, המקיימת אורח חיים מסורתי, בהליך פומבי של טיפולי פוריות – בחירה לא מקובלת בקרב נשים מסורתיות. חודשים אחר כך, כשהייתה בהיריון מתקדם ופגשה את מי שעתיד להיות בן זוגה, הם הגיעו להסכמה יוצאת דופן: הוא יישאר בבית ויגדל את הילדה, וטל תחזור לעבודה שבועות אחדים לאחר הלידה. בפרק מספרת טל על הבחירות שלה, על האופן שבו טיפולי הפוריות המפרכים וההורות השפיעו על תפיסת העולם המקצועית והאישית שלה, ומציגה את החזון שלה בדבר חינוך לגיל הרך, שלדבריה צריך להתבסס על מימון גדול יותר של המדינה.
נעם זונטג, חוקר לשעבר במרכז טאוב, מציג בפרק תמונה רחבה של תופעת קנס האימהוּת, ואת הביטוי הספציפי שלה בחברה הישראלית. לדבריו, אצלנו התופעה בולטת יותר משום שמלבד הירידה במספר שעות העבודה ובהיקף המשרה של אימהות, ישראל מתאפיינת בשיעורים גבוהים של תעסוקת אימהות ושל פריון, וקיימת התנגשות בין תחילת הקריירה המקצועית ולידת הילד הראשון. כלי חשוב לצמצום קנס האימהות בישראל הוא הגדלת ההשקעה במסגרות לגיל הרך לילדים מגיל שלוש ומטה, לצד שיפור של המסגרות המפוקחות הקיימות.
עוד על ההסכת של מרכז טאוב
בהסכת של מרכז טאוב, DataPoint, אנחנו מפנים את המבט מהמגמות החברתיות-כלכליות הכלליות אל הסיפורים של האנשים שמאחורי המִספרים, ומגלים כיצד המסע האישי של כל אחד מהם משתלב בסיפורים הכלכליים הגדולים.
תוכלו להירשם ל-DataPoint בכל יישום שבאמצעותו אתם מאזינים להסכתים. שמרו על קשר ב-podcast@taubcenter.org.il.
תודה מיוחדת לקרן ברכה, קרן ברנרד ון ליר ויד הנדיב שתמכו בהפקת הפרק. לחצו כדי לקרוא מחקרים של יוזמת מרכז טאוב לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך, שפועלת במימון הקרנות.
תודה לצוות הנפלא של Podcastico על העריכה והסאונד ועל העבודה הרבה שהשקיעו בהפקת הפרק.
פוסטים אחרונים
טאובקאסט – פרק 10: זמן לעשות יותר
19.08.2025החברה הערבית היא חלק בלתי נפרד מעולם העבודה הישראלי, אך המציאות הניצבת בפניהם שונה בתכלית מזו המלווה צעירים יהודים בדרכם
טאובקאסט – פרק 9: תמונת מצב
11.08.2025רבים מדברים על השפעת המלחמה על תחום החינוך, הכלכלה והביטחון, אך מורכב לדעת כיצד משפיעות הזירות הללו אלה על אלה,
טאובקאסט – פרק 8: דמוגרפיה בנוסח מלחמה
13.07.2025מושג הדמוגרפיה בישראל עלה לא מעט בשנים האחרונות, בעיקר בהקשרים של שוויון בנטל וחוק הגיוס. אך כיצד נראית הדמוגרפיה בישראל
טאובקאסט – פרק 7: תקציב, מדינה
29.06.2025למשרד האוצר תפקיד מכריע באופן שבו ייראו חיינו במדינת ישראל בשנים הקרובות. בפרק השביעי בפודקאסט 'טאובקאסט' אירח ניר קידר את