לקראת ההצבעה בכנסת על קיצוץ 200 מיליון ש"ח בתקציב הגיל הרך במסגרת עדכון תקציב המדינה לשנת 2024, מרכז טאוב מפרסם סקר שערכה ד"ר כרמל בלנק בקרב 384 גננות, מדריכות חינוכיות ומטפלות-מחנכות במעונות ובגנים לילדים בגילי לידה עד 6 ו-226 מנהלות של מעונות וגנים. ממצאי הסקר מעידים על חשיבותו הרבה של מערך ההדרכה לצוותי החינוך והטיפול לגיל הרך, במיוחד בתקופת המלחמה.
הסקר נערך במסגרת יוזמת מרכז טאוב לחקר ההתפתחות ואי השוויון בגיל הרך, שפעילותה נתמכת על ידי קרן ברכה, קרן ברנרד ון ליר ויד הנדיב, והמרכז האקדמי רופין.
הפרסום מכיל ממצאים ראשוניים מהסקר, שנערך במטרה ללמוד על האתגרים הייחודיים שאיתם מתמודדים הילדים בתקופת המלחמה. ככלל, מנהלות המעונות דיווחו על ריבוי קשיים בקרב הילדים שבטיפולן בהשוואה לתקופה שקדמה למלחמה. מחציתן דיווחו על חוסר שקט בשכיחות גבוהה יותר בהשוואה למצב לפני המלחמה; יותר מ-40% מהן דיווחו כי תופעות כמו התפרצויות זעם ודריכות יתר או בהלה מכל גירוי רווחות יותר או הרבה יותר מאז פרוץ המלחמה; ולמעלה מרבע מהמנהלות דיווחו על עלייה בשכיחותם של קשיי הירדמות או "פספוס" צרכים בקרב הילדים.
יש לציין שחלק ניכר מנשות הצוות במסגרות החינוך לגיל הרך אינן מיומנות דיין ומתקשות לתת מענה לקשיי הילדים, שהתעצמו מאוד מאז פרצה המלחמה. במאי 2023, כחלק מתוכנית החומש של משרד החינוך ומשרד האוצר, הוחלט להגדיל את שעות ההדרכה הניתנות לצוותי המעונות מ-4 שעות ל-10 שעות בחודש, וההחלטה נכנסה לתוקף כבר בשנת הלימודים הנוכחית. אלא שכעת יש כוונה לקצץ בשעות הללו, דווקא בתקופה שבה חשיבותן של ההדרכות גדלה בצורה משמעותית.
ד"ר כרמל בלנק, חוקרת בכירה במרכז טאוב ובמרכז האקדמי רופין, אומרת: "הסקר הראה בבירור שיש החמרה של הקשיים של הילדים בזמן המלחמה. רוב המטפלות חסרות את ההכשרה והכלים המתאימים להתמודד עם הקשיים האלה, וחלק מהפתרון למצב הזה יכול להגיע מהדרכה על ידי מדריכה חינוכית מוסמכת. אם תתממש הכוונה לקצץ בתקציב שמיועד לשעות הדרכה, המצב הקשה במעונות צפוי להחמיר עוד יותר".