לרגל יום הסרטן הבין-לאומי שיצוין ברחבי העולם, חוקרי מרכז טאוב ניר קידר, פרופ' נדב דוידוביץ' ופרופ' אלכס וינרב בחנו את מגמות התחלואה והתמותה מסרטן בישראל בשנים 2014–2018 משלוש נקודות מבט: לאומית, מגדרית וגיאוגרפית. ממצאיהם אמנם מצביעים על מגמות של שיפור בחלק מסוגי הסרטן, אך לצד זאת ניכרת עלייה בתחלואת סרטן הריאה בקרב נשים.
כמו כן ניכרים הבדלים בין נשים וגברים במגמות התחלואה והתמותה מסרטן, בין השאר בשל הבדלים בחשיפה לגורמי סיכון והבדלים בהתנהגויות בריאות כגון עישון, תזונה וספורט. חוקרי מרכז טאוב מדגישים כי להיבט הגיאוגרפי והיישובי נודעת חשיבות רבה בניתוח הנתונים, שכן הוא מאפשר לספק לקובעי המדיניות תמונה מעמיקה ומדויקת יותר של מגמות התחלואה והתמותה מסרטן בישראל.
בין היישובים עם עלייה בשיעור מקרי הסרטן החדשים: קריית מלאכי וטייבה
חוקרי מרכז טאוב השוו את הנתונים האחרונים של השנים 2014–2018 לנתונים הקודמים של השנים 2011–2015 ומצאו כי בקרב גברים, העלייה הגדולה ביותר בשיעור מקרי סרטן חדשים הייתה ביישובים קריית מלאכי, מר'אר, מגדל העמק, מעלות תרשיחא וטייבה, ואילו הירידה הגדולה ביותר נרשמה ביישובים טמרה, זיכרון יעקב, הוד השרון, כפר סבא וכרמיאל. בקרב נשים, חמשת היישובים עם העלייה הגדולה ביותר הם קריית מלאכי, טירה, עכו, רהט ובת ים, וחמשת היישובים עם הירידה הגדולה ביותר הם בית שמש, שדרות, יוקנעם עילית, רמת גן ורמת השרון.
עלייה בתחלואת סרטן הריאה בקרב נשים
השוואת הנתונים בשתי התקופות מצביעה על ירידה כללית בשיעור תחלואת הסרטן ועל ירידה בשיעור המקרים החדשים של סרטן הן בקרב גברים והן בקרב נשים בכל סוגי הסרטן שיש עליהם נתונים, מלבד בסרטן הריאה בקרב נשים, שבו נרשמה עלייה קלה בתחלואה.
הנפות עם שיעורי התמותה הנמוכים ביותר
שיעורי תמותה נמוכים במיוחד נצפו בנפות ירושלים, יהודה ושומרון, רחובות ופתח תקווה. ניתוח הנתונים ברמה הארצית מצביע על ירידה בשיעורי התמותה בקרב בני 45 ומעלה: בשנים 2012–2016 נפטרו מסרטן בממוצע בשנה 412 איש ואישה לכל 100 אלף תושבים, ובשנים 2015–2019 ירד המספר ל-397.
יתרון ליישובים מבוססים: תמותה גבוהה יותר בקרב עניים
בדיקת נתוני התמותה על פי מדד חברתי-כלכלי מראה כי ביישובים עם דירוג חברתי-כלכלי גבוה התמותה מסרטן נמוכה מהצפוי בהתחשב בשיעור מקרי הסרטן החדשים, ואילו ביישובים עניים יותר התמותה גבוהה מהצפוי בהתחשב בשיעור המקרים החדשים.
פרופ' נדב דוידוביץ', מעורכי המחקר, אמר: "תחלואה ותמותה מסרטן הן אחד האתגרים הבולטים העומדים בפני מערכות בריאות, כולל בישראל. הפערים בתחלואה ובתמותה מסרטן משקפים בדרך כלל פערים בין קבוצות אוכלוסייה שונות, אבל יש גם פערים משמעותיים בהיבט הגיאוגרפי והיישובי שראויים למחקר מעמיק. הבנה טובה יותר של הגורמים לתחלואה ולתמותה מסרטן – מההשפעה של הסביבה, דרך מוּדעות והתנהגות בריאות ועד לנגישות לשירותי בריאות לשם מניעה, גילוי מוקדם וטיפול – תאפשר התמודדות טובה וממוקדת יותר עם המחלה".
מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל הוא מוסד מחקר עצמאי ובלתי מפלגתי העוסק בנושאי כלכלה וחברה. המרכז מספק לקובעי המדיניות ולציבור מחקרים ונתונים בכמה מהסוגיות החשובות ביותר שישראל מתמודדת עימן בתחומי החינוך, הבריאות, הרווחה, שוק העבודה והמדיניות הכלכלית, כדי להשפיע על תהליכי קבלת ההחלטות בישראל ולשפר את רווחת כל תושבי המדינה.
לפרטים נוספים ולתיאום ריאיון נא לפנות לחן משיח, דוברת מרכז טאוב: 054-7602151
או לענת סלע-קורן, מנהלת שיווק, תקשורת וקשרי ממשל במרכז טאוב: 050-6909749.