מחקר חדש של מרכז טאוב מראה כי שיעור הצריכה של אופיואידים (משככי כאבים נרקוטיים) בישראל מזנק לשיאים חדשים וכי ישראל מדורגת במקום הראשון בעולם בצריכת אופיואידים, בהם פנטניל, החזק פי 50 מהרואין.
המחקר שערכו פרופ' נדב דוידוביץ', ד"ר ינאי קרנצלר ואורן מירון מציג נתונים מדאיגים על שימוש במשככי כאבים ועל השפעתם ההרסנית, ומציין כי הצריכה המוגברת היא בעיקר בקרב צעירים, בריאים ועניים.
בארצות הברית, שבה התופעה כבר הגיעה לממדים של מגפה, דווח בשנת 2021 על כ-80 אלף מקרי מוות. בישראל עדיין לא הגענו לכך, אך מאחר שמסיבות דתיות שיעור הנתיחות לאחר המוות בישראל הוא מהנמוכים במדינות המפותחות, קשה מאוד לזהות מקרי מוות עקב שימוש באופיואידים ולהבחין בסימנים של מגפה בעוד מועד.
התופעות השליליות של שימוש באופיואידים כוללות נמנום, טשטוש ובלבול, בחילה, עצירות ודיכוי נשימה חמור אשר עלול לסכן חיים. נטילת אופיואידים לאורך זמן גורמת לגוף לפתח עמידות למינון שנרשם וכך נוצר צורך מתמיד בהגברת המינון. היעדר מענה הולם במערכת הבריאות ומעטפת חברתית תומכת עלול להוביל לשימוש מזיק ולחיפוש אחר סמי רחוב, וחמור מכך – להעלאת הסיכון לנטילת מנת יתר ולתמותה. לצד זאת, הפסקת השימוש באופיואידים בצורה לא מפוקחת עשויה לחשוף את הגוף לתסמיני גמילה קשים.
החוקרים מונים מספר צעדים שיכולים להגן על מי שפגיעים ביותר להתמכרות ולתוצאות השליליות של שימוש לא ראוי באופיואידים:
- שיפור הפיקוח הן על הנפקת מרשמים לאופיואידים והן על התוצאות השליליות של השימוש בהם, כגון התמכרות ונטילת מנות יתר, כולל פרסום נתונים בנוגע לשימוש בתרופות אלו.
- הגדלת שיעורי הנתיחות לאחר המוות במקרים של חשד למנת יתר והקמת ועדות לבחינת גורמי התמותה. לישראל יש יתרון על ארצות הברית בפיקוח על הנפקת מרשמים ובנגישות להיסטוריה הרפואית של המטופלים, וחשוב להשתמש ביתרון הזה כדי למנוע התמכרות.
- גיבוש פרקטיקות בטוחות יותר להנפקת מרשמים, כולל שימוש הולם בחלופות לפנטניל ולתרופות אחרות מבוססות אופיואידים, בייחוד אצל חולים בסיכון גבוה, והטמעתן תוך הסברה ושותפות עם גופים רפואיים ומוסדות ההוראה.
- עדכון החולים ובני משפחתם בזמן הנפקת המרשם ונטילת התרופה בדבר הסיכונים הכרוכים בהתמכרות, ומעקב אחר מטופלים בקופות החולים בתקופת נטילת התרופה.
- ניהול הטיפול בדרך שתביא בחשבון את התנאים הנחוצים להחלמה – בריאות הנפש וצרכים אחרים כגון ביטחון תזונתי, תמיכה משפחתית ודיור יציב. לשם כך מומלץ להקים מערך תמיכה לטיפול בטראומה ובאי-יציבות חברתית שקשורים לסיכון גבוה להתמכרות, לתסמונת השימוש באופיואידים ולמנות יתר.
- הגברת הנגישות הכללית למגוון גישות לטיפול בהתמכרות ולשירותים שמפחיתים את הנזק בשימוש באופיואידים.
פרופ' דוידוביץ', מעורכי המחקר, אומר שיש לגבש תוכנית אינטגרטיבית ברמה הלאומית שתכלול את הצעדים שנמנו לעיל, לצד הגברת המודעות בציבור בנוגע לשימוש בתרופות ולהתמכרות ועידוד השימוש בחלופות שאינן ממכרות. לדבריו, רק כך נצליח לצמצם את התוצאות ההרסניות של הגידול בשימוש באופיואידים ושל תמותה ממנות יתר ולהעניק טיפול טוב יותר למי שזקוקים לו יותר מכול.