לתקופה שלאחר הלידה יש השפעה מכרעת הן על עתידו של הילד והן על ההתפתחות התעסוקתית של הוריו, ובמיוחד של אמו. מחקר שפרסמנו לאחרונה, מאת נעם זונטג, בוחן את מאפייני התעסוקה של הורים לילדים בגיל הרך מתוך דגש על הירידה בתעסוקה של האימהות לאחר הלידה עקב היציאה לחופשת הלידה, שבמקרים רבים מוארכת מעבר למשך החופשה בתשלום. לנושא זה נודעת חשיבות רבה בחברה הישראלית, שמתאפיינת בפריון ילודה גבוה ובשיעורי תעסוקה גבוהים של הורים, ובמיוחד אימהות, בהשוואה למדינות מפותחות אחרות. המחקר נכתב בתמיכתן הנדיבה של קרן ברכה, קרן ברנרד ון ליר ויד הנדיב.
מחקרים מהעולם מראים שלאחר הלידה הראשונה חלה ירידה בנתוני התעסוקה של האימהות, שמתבטאת הן בירידה בשיעורי התעסוקה והן בירידה במספר שעות העבודה. פעמים רבות האימהות בוחרות במסלולי קריירה שאמנם משתלבים טוב יותר עם חיי המשפחה, אך יש בהם כדי לפגוע בצבירת הניסיון התעסוקתי, בהתפתחות המקצועית ובאפשרויות עתידיות לקידום ולהעלאת שכר. הירידה בנתוני התעסוקה של האימהות לאחר הלידה הראשונה מכונה בספרות המחקרית "קנס האימהוּת", והיא נחשבת לאחד הגורמים המרכזיים להיווצרותם של פערים מגדריים בשכר גם בטווח הארוך.
המחקר של זונטג, שבזמן כתיבתו היה חוקר במרכז טאוב, בחן את מאפייני התעסוקה של הורים לילדים בגיל הרך והתמקד במשך חופשת הלידה בפועל ובמשתנים נוספים המתואמים עם תעסוקת הורים לילדים בגיל זה. מן המחקר עולה כצפוי כי שיעורי התעסוקה של אימהות יורדים במידה ניכרת לאחר הלידה בכל קבוצות האוכלוסייה בשל חופשת הלידה, אולם הקבוצות נבדלות זו מזו בקצב החזרה של האימהות לתעסוקה. כך למשל, נמצא מתאם חיובי בין רמת ההשכלה לבין שיעורי התעסוקה לאחר הלידה, בעיקר אצל האימהות, ובפרט בקרב אימהות ערביות: אימהות בעלות השכלה אקדמית נוטות לחזור לעבודתן לאחר הלידה מהר יותר מאימהות שהשכלתן נמוכה, וברבעון הרביעי שלאחר הלידה שיעורי התעסוקה של האימהות המשכילות כבר קרובים למדי לשיעורים שנמדדו בקרבן לפני הלידה. כמו כן, ככל שרמת השכר לפני הלידה גבוהה יותר כך עולה הסיכוי לעבוד גם אחריה: המחקר מצא שגברים ונשים שהשתכרו שכר גבוה לפני הלידה נטו לעבוד לאחריה בשיעורים גבוהים יותר לעומת אלו ששכרם היה נמוך יותר. אשר לתעסוקת האבות, נמצא כי היא אינה מושפעת באופן משמעותי מן הלידה, לא במגזר היהודי ולא במגזר הערבי. ממצא זה עולה בקנה אחד עם הממצאים המוכרים מספרות המחקר, שלפיהם נשים מטפלות בילדיהן על חשבון תעסוקתן מחוץ לבית, בעוד גברים ממשיכים להשתתף בשוק העבודה לאחר הלידה בהיקפים דומים לאלה שלפני הלידה.
ממצא מעניין נוסף קשור להשפעה של מספר הילדים הקטנים במשפחה על תעסוקת ההורים. שיעורי התעסוקה של הורים לשלושה ילדים מתחת לגיל 6 נמוכים יותר מן השיעורים בקרב הורים לילד אחד או שניים, עבור אימהות יהודיות וערביות ועבור אבות יהודים, אך לא עבור אבות ערבים.