תעסוקת הורים לילדים בגיל הרך היא נושא בעל חשיבות רבה במדינות רבות בעולם, אבל בישראל היא חשובה במיוחד בשל פריון הילודה הגבוה ושיעורי התעסוקה הגבוהים של ההורים, ובעיקר האימהות, בהשוואה למדינות מפותחות אחרות. מחקרים מהעולם מצביעים על כך שלאחר הלידה הראשונה חלה ירידה בנתוני התעסוקה של האימהות, אשר באה לידי ביטוי בירידה בשיעורי התעסוקה ובמספר שעות העבודה של האימהות. ירידה זו עשויה לפגוע בצבירת הניסיון התעסוקתי שלהן וכן בבחירת מסלולי קריירה ידידותיים יותר לחיי המשפחה, שבחלק מהמקרים אינם עולים בקנה אחד עם התפתחות מקצועית אופטימלית או עם אפשרויות עתידיות לקידום. הירידה בנתוני התעסוקה של האימהות לאחר הלידה הראשונה מכונה בספרות המחקרית "קנס האימהוּת", והיא נחשבת לאחד הגורמים המרכזיים להיווצרותם של פערים מגדריים בשכר גם בטווח הארוך.
המחקר של מרכז טאוב בחן את מאפייני התעסוקה של הורים לילדים בגיל הרך והתמקד במשך חופשת הלידה בפועל ובמשתנים נוספים המתואמים עם תעסוקת ההורים לילדים בגיל זה .מן המחקר עולה, כצפוי, כי שיעורי התעסוקה של אימהות יורדים במידה ניכרת לאחר הלידה בכל קבוצות האוכלוסייה בשל חופשת הלידה, אולם הקבוצות נבדלות זו מזו בקצב החזרה של האימהות לתעסוקה. בפרט נמצא כי:
- תהליך החזרה לעבודה של אימהות בעלות השכלה גבוהה מהיר יותר בהשוואה לאימהות בעלות השכלה נמוכה יותר, בייחוד כאלה שאין להן תעודת בגרות.
- תעסוקת האבות, יהודים וערבים כאחד, אינה מושפעת מן הלידה באופן משמעותי.
- הורות למספר ילדים קטנים (מגיל לידה עד 6) מתואמת עם תעסוקה נמוכה יותר בקרב אימהות יהודיות וערביות ואבות יהודים, ופחות בקרב אבות ערבים.
- המתאם המוכר בין רמת השכלה ובין תעסוקה חד ומובהק יותר בקרב אימהות, ובמיוחד בקרב אימהות ערביות.