מחלת הסרטן היא סיבת המוות המובילה בישראל הן בקרב גברים והן בקרב נשים. היא מהווה את אחד האתגרים המרכזיים של מערכת הבריאות, החל במניעה וגילוי מוקדם וכלה בטיפול במחלה, ויש לה היבטים חברתיים וכלכליים כבדי משקל. חוקרי מרכז טאוב ניר קידר, פרופ' נדב דוידוביץ' ופרופ' אלכס וינרב בחנו את מגמות התחלואה והתמותה מסרטן בישראל בשנים 2014–2018 משלוש נקודות מבט: לאומית, מגדרית וגיאוגרפית.
המחקר מתבסס על קובצי נתונים דמוגרפיים, בריאותיים וחברתיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המאורגנים לפי חלוקה גיאוגרפית ומאפשרים לנתח את התחלואה מסרטן מן הזווית היישובית ולספק לקובעי המדיניות תמונה מעמיקה ומדויקת יותר של מגמות התחלואה והתמותה מסרטן בישראל. ממצאי המחקר מצביעים על הבדלים ניכרים בין נשים וגברים במגמות התחלואה והתמותה מסרטן, בין השאר בשל הבדלים בחשיפה לגורמי סיכון והבדלים בהתנהגויות בריאות כגון עישון, תזונה וספורט.
הבדלים בין יישובים בתחלואה מסרטן
החוקרים השוו את הנתונים האחרונים של השנים 2014–2018 לנתונים הקודמים של השנים 2011–2015 ומצאו כי בקרב גברים, העלייה הגדולה ביותר בשיעור מקרי הסרטן החדשים הייתה ביישובים קריית מלאכי, מר'אר, מגדל העמק, מעלות תרשיחא וטייבה, ואילו הירידה הגדולה ביותר נרשמה ביישובים טמרה, זיכרון יעקב, הוד השרון, כפר סבא וכרמיאל. בקרב נשים, חמשת היישובים עם העלייה הגדולה ביותר הם קריית מלאכי, טירה, עכו, רהט ובת ים, וחמשת היישובים עם הירידה הגדולה ביותר הם בית שמש, שדרות, יוקנעם עילית, רמת גן ורמת השרון.
השוואת הנתונים בשתי התקופות מצביעה על ירידה כללית בשיעור תחלואת הסרטן ועל ירידה בשיעור המקרים החדשים של סרטן הן בקרב גברים והן בקרב נשים בכל סוגי הסרטן שיש עליהם נתונים, מלבד בסרטן הריאה בקרב נשים, שבו נרשמה עלייה קלה בתחלואה.
ירידה בשיעורי התמותה מסרטן
ניתוח הנתונים ברמה הארצית מצביע על ירידה בשיעורי התמותה בקרב בני 45 ומעלה: בשנים 2012–2016 נפטרו מסרטן בממוצע בשנה 412 איש ואישה לכל 100 אלף תושבים, ובשנים 2015–2019 ירד הממוצע השנתי ל-397. בניתוח לפי נפות נמצאו שיעורי תמותה נמוכים במיוחד בנפות ירושלים, יהודה ושומרון, רחובות ופתח תקווה. מבדיקה של נתוני התמותה מול הדירוג החברתי-כלכלי של היישוב עולה כי שיעורי התמותה נמוכים יותר ביישובים המדורגים גבוה מבחינה חברתית-כלכלית – תוצאה שיכולה לרמז על טיפול יעיל יותר או על אבחון בשלב מוקדם יותר של המחלה.