ענף ההיי-טק בישראל, המהווה את הסקטור הפורה ביותר במשק, עומד בפני תקופה מאתגרת. מחקר זה חושף כי המלחמה ומהפכת הבינה המלאכותית מותירות את התעסוקה בענף במצב פחות טוב מבעבר. החוקרים מיכאל דבאווי, פרופ' גיל אפשטיין ופרופ' אבי וייס מצביעים על עלייה בשיעורי האבטלה בקרב עובדי ההיי-טק וירידה בתעסוקה באזורי הפריפריה. נוסף על כך המחקר מציג פערים חברתיים ודמוגרפיים עמוקים, ומראה כי רק מיעוט מהאוכלוסייה הערבית והחרדית מועסקים בתחום.
עלייה בשיעור האבטלה בתעשיית ההיי-טק
בין השנים 2014 ו-2023 גדל מספר עובדי ההיי-טק בכ-60%, שהם כ-150,000 עובדים ועובדות, בעיקר בתחומי המחקר והפיתוח. לצד הגידול בתעסוקה הייתה עלייה גם בשכר העובדים בענף: שכרם הממוצע של עובדים טכנולוגיים ועובדי מעטפת בשירותי ההיי-טק בתקופה זו היה גבוה משמעותית מהשכר הממוצע בשאר הענפים.
אלא שמאז פרוץ המלחמה עלו שיעורי האבטלה בשירותי ההיי-טק ועברו את הממוצע במשק. יתרה מזו, במהלך 2024 צנח שיעור המשרות הפנויות במקצועות הטכנולוגיים לעומת שאר המקצועות. ממצא זה תואם את הדיווחים על "משבר הג'וניורים" בענף בשנה האחרונה – ירידה חדה בהיצע המשרות לעובדים לא מנוסים.
פערים חברתיים וגיאוגרפיים
המחקר מצביע על פערים ניכרים בתעסוקה בהיי-טק לפי מגדר ומגזר. בעוד כמעט רבע מהגברים היהודים הלא-חרדים מועסקים בענפי ההיי-טק ובמקצועות הטכנולוגיים, רק כ-12% מהנשים היהודיות הלא-חרדיות מועסקות בתחומים אלו. בקרב האוכלוסייה החרדית והערבית שיעור התעסוקה בהיי-טק נמוך עוד יותר: פחות מ-10% בקרב חרדים ופחות מ-5% בקרב ערבים.
מבחינה גיאוגרפית, בשנים 2023 ו-2024 נרשמו ירידות בשיעור המועסקים בתחום במרבית אזורי הארץ, בעיקר בנפות הצפון, כנרת וצפת, בעוד שבנפת ירושלים ובנפת יזרעאל נרשמה דווקא עלייה קלה בתקופה זו.
כמו כן, המחקר מראה כי אזור תל אביב מוביל בתעסוקת ההיי-טק, כמו גם נפות פתח תקווה, חיפה ורחובות.
השפעת הבינה המלאכותית על ענף ההיי-טק
המחקר מראה כי שירותי ההיי-טק מובילים את המשק באימוץ הבינה המלאכותית, ועקב כך ניכר צמצום בגיוס עובדים חדשים והחלפה של עובדים מיומנים ובעלי השכלה בטכנולוגיות AI. החוקרים מדגישים כי יחד עם רמת החשיפה הגבוהה של עובדי ההיי-טק לבינה המלאכותית, כפי שהראו במחקר אחר, הדבר עלול להוביל לירידה משמעותית בתעסוקה בענף בישראל לאורך זמן.
בעקבות הממצאים העולים מן המחקר, החוקרים ממליצים לגבש מדיניות למינוף מהפכת הבינה המלאכותית לקידום תעסוקה איכותית ולמזעור נזקי האוטומציה. כמו כן הם רואים חשיבות רבה בקידום התעסוקה בהיי-טק כיעד מרכזי בתוכניות השיקום של הפריפריה.