טאובקאסט – פרק 5: "הטראומות הן של אובדן, מפגש עם אכזריות יוצאת דופן"

כיצד צריכה מדינת ישראל להתמודד עם מצבם הנפשי של ישראלים רבים, שהידרדר מפרוץ המלחמה?

בוקר השבת השחורה פער בור בלבו של כל ישראלי, שלא ישכח לעולם כיצד נעלמה תחושת הביטחון במדינת ישראל, לפחות באותם רגעים. בפרק החמישי בפודקאסט 'טאובקאסט' בהגשת ניר קידר, התארח פרופ' שלמה מנדלוביץ', מנהל המרכז לבריאות הנפש שלוותא, פרופסור לפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א, סופר ופסיכיאטר. יחד, ניסו השניים להבין כיצד נראית תמונת המצב של בריאות הנפש בישראל בעיצומה של המלחמה, ומה על המדינה לעשות על מנת לצלוח את המשבר. 

"כשאנחנו מדברים על פוסט טראומה, אנחנו לא מדברים רק על חוויה פוסט טראומתית", הסביר פרופ' מנדלוביץ' תחילה. "אירועים מהסוג שמדינת ישראל עוברת, יש בהם דיכאון, חרדה, התמכרויות, הפרעות שינה, שימוש בסמים. אנחנו מדינה, חברה, פרטים שנמצאים תחת הילה של תקופה מאוד קשה, שטומנת בחובה הפרעות נפשיות, חלקן הפרעות שקל לזהות וחלקן יותר מורכבות. כדאי לזכור שרוב האנשים שנחשפים לדברים האלה אפילו לא מפתחים הפרעה במובן הצר של המילה. קשה להם, הם נאנקים תחת כובד האירועים, לא מפתחים מחלה פסיכיאטרית אבל גם הם זקוקים לסוג מסוים של יחס, והאתגר שלנו כמערכת בריאות נפש ציבורית לתת מענים לכל האנשים שמפתחים הפרעות קשות ואלו שמפתחים תגובות הסתגלותיות עדינות".

האם נכון בכלל לדבר על פוסט טראומה כשהמלחמה עוד רחוקה מסיום? "אנחנו בתוך טראומה מתגלגלת", טען. "בשלבים הראשונים חווינו חרדה קיומית, נעלנו את עצמנו בתוך הבית, חיפשנו מקומות שניתן להרגיש בהם בטוחים יותר. היום הטראומות הן של אובדן, של כאב, של מפגש עם אכזריות יוצאת דופן. אנחנו תחת מופע מתגלגל של טראומה אבל אנחנו לא יכולים להמתין, וצריכים לטפל באלו שכבר מגיבים לא טוב לכל מה שהיה, עם עין פוזלת לעתיד, עם הבנה שאנחנו עדיין בתוך אזור שהוא רווי במעמסה נפשית".

מה האתגרים שלנו בתור מדינה? 

"הייתי רוצה להפתיע", הדגיש פרופ' מנדלוביץ'. "אני רוצה להגיד שהאתגר האמיתי היום אינו כמות המטפלים או שיטות טיפול. עוד לפני 7 באוקטובר ישראל הייתה מעצמת טיפול בפוסט טראומה – החוקרים המובילים בעולם הגיעו מההוויה הישראלית, והיו לנו הרבה מאוד גופים מתמחים. נכון שזה היה מעט ממה שהיינו, אבל מהר מאוד האצנו את עצמנו. האתגר האמיתי שלנו הוא ניהול המערכת. היום זו מערכת שיש לה המון כוח אבל היא לא מנוהלת באופן בו היא יכולה למקסם את עצמה ולתת את המקסימום פר מה שיש ברשותה. מדובר על מערכת שענייה במשאבים".

להאזנה בספוטיפיי

להאזנה באפל

פוסטים אחרונים

טאובקאסט – פרק 6: הורים? זה בשבילכם

08.06.2025

ניר קידר וד"ר יאיר צדקה, מנהל המכון להתפתחות הילד במשרד הבריאות בב"ש, הסבירו. "מה אני עושה עם ילד בשנתיים הראשונות

טאובקאסט – פרק 4: והם חיו בעושר ואושר עד עצם היום הזה

04.05.2025

המצב הכלכלי במדינת ישראל לא פשוט, אך החלום להצליח בגדול, ולרוות נחת בתחום הכלכלי, הוא עדיין מנת חלקם של ישראלים

טאובקאסט – פרק 3: שלום, ביטחון

21.04.2025

כיצד השתנתה התפיסה הביטחונית במהלך השנים, וכיצד היא קשורה לאופי החברה הישראלית? פרק חדש של 'טאובקאסט' בהגשת ניר קידר ואל"מ

טאובקאסט – פרק 2: האם הסביבה מזיקה לבריאותנו?

06.04.2025

הסביבה שלנו משתנה ללא הרף. מריאות ירוקות, פארקים ורחובות עמוסים בילדים משחקים, הפכו רבות משכונות המגורים בישראל לבניינים וחניות. כיצד